Hlavní obsah

Čeští mladíci nemají na NHL výkonnost. I Němci vychovávají zajímavější hráče, říká skaut Detroitu

Piešťany/Praha

Tvrdé výprasky od Finů či Kanaďanů na nedávném Hlinka Gretzky Cupu pro hráče do 18 let znovu obnažily propast mezi českým hokejem a top světovými týmy, které už roky prakticky na všech úrovních nepouštějí tuzemské reprezentace na medailové pozice. O kvalitě mladých Čechů se pro slovenská média na turnaji rozpovídal také dlouholetý skaut Detroitu Red Wings Vladimír Havlůj.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stanislav Svozil z České republiky a Mark Estapa z USA během Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let.

Článek

I on pochopitelně registruje neustále klesající atraktivitu tuzemských hráčů pro kluby NHL. „Jednoduše jim chybí dostatečná výkonnost," nebral si servítky skaut při otázce na uvadající zájem o české i slovenské hráče v zámoří.

Podle něj většinou musí talentovaní mladíci, kteří se touží prosadit v NHL, co nejdříve opustit české prostředí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pastrňák se odrazil k hvězdné kariéře v NHL ve Švédsku.

„Kdyby David Pastrňák zůstal v Česku, tak se neprosadí. Koupil ho Třinec, ale nedal mu prostor mezi muži, a tak musel nejdřív odejít do Švédska. Problém v Česku je, že nedokážeme přenést hráče z juniorského do seniorského hokeje. Kluci nedostávají šanci a odcházejí," myslí si Havlůj.

„Kdyby Martin Erat neřekl, že chce hrát s Martinem Nečasem, tak ten chlapec nastupoval ve čtvrté formaci. Stejně tak nedostával prostor ani Filip Hronek. Otec ho musel vozit do jiného města, jinak by skončil s hokejem. Brzo pak v Hradci Králové zjistili, že mají v kádru hokejistu draftovaného v NHL, a tak si ho chtěli nechat. V Česku se říká, že mladí nastupují v extralize, ale bohužel jen sedí," zoufal skaut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ani Filip Hronek to neměl v Česku jednoduché.

Dříve proslulá česká líheň talentovaných hokejistů tak zaostává, zatímco třeba sousední Německo jde nahoru. Od roku 2014 vychovalo tři hokejisty pro první kolo draftu - Leona Draisaitla, Dominika Bokka a nejčerstvěji Moritze Seidera. Za rok k nim nejspíš přibude Tim Stützle.

„Bohužel v Německu je momentálně trend, že nabízí zajímavější hráče než třeba v Česku či na Slovensku. Seidera jsem sledoval už asi čtyři roky, protože dlouho hrával se staršími hráči. Nejdřív se mi nelíbilo jeho bruslení, ale dost se zlepšilo. Mám filozofii, že hráč musí být něčím výjimečný, aby dokázal táhnout mužstvo. Pokud má všechny atributy v jedné rovině, tak většinou skončí na farmě a do prvního týmu se nedostane," dodal Havlůj.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko