Hlavní obsah

Šokující zpráva! Hvězdný ruský útočník měl na MS v den zápasu s Čechy pozitivní dopingový test

Praha
Aktualizováno

Šokující informaci přinesla v pátek odpoledne Mezinárodní hokejová federace. Útočník ruské reprezentace Jevgenij Kuzněcov neprošel v den zápasu o bronz na letošním mistrovství světa v Bratislavě proti České republice dopingovým testem, když mu byl v těle objeven kokain. Sedmadvacetiletý forvard Washingtonu dostal od IIHF čtyřletý zákaz činnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jevgenij Kuzněcov v dresu ruské hokejové reprezentace.

Článek

Kuzněcov podle IIHF nepožádal o provedení kontrolní analýzy vzorku B, čímž uznal výsledky vzorku A, který je tak považován za konečný. Činnost má zastavenou od 13. června na čtyři roky.

Znamená to, že dvojnásobný mistr světa a vítěz Stanley Cupu s Washingtonem nebude moct během tohoto období reprezentovat Rusko na akcích pořádaných IIHF (na následujících čtyřech MS), nebude smět reprezentovat ani na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu, stejně jako nesmí nastupovat v evropských soutěžích.

Zákaz startu se ovšem nevztahuje na NHL, ta není jurisdikcí IIHF vázána.  A pokud by se v roce 2021 uskutečnil Světový pohár, Kuzněcov by i na něm hrát mohl.

„Kokain nepovažujeme podle uzavřené kolektivní smlouvy za látku zvyšující výkon, ale jeho užívání a výskyt v těle hráče naší soutěže vede k nařízení povinného zapojení do programu léčby drogových závislostí. O dalším případném postihu rozhodneme ještě před startem tréninkových kempů, na 13. září je Kuzněcov předvolán ke komisionáři NHL Bettmanovi, aby mu vysvětlil své chování," uvedl zástupce komisionáře Bill Daly.

„Zklamal jsem spoustu lidí a teď za to musím nést zodpovědnost," připustil Kuzněcov. který se stále může proti rozhodnutí odvolat. "Ale nevím, jestli to má smysl, když odmítl odebrání vzorku B," prohlásil pro ruskou agenturu TASS prezident IIHF René Fasel.

Kokain nalezený v Kuzněcovově těle ovšem neznamená, že by Češi zpětně získali bronzové medaile, které jim unikly, když v souboji o třetí místo prohráli se sbornou 2:3 po samostatných nájezdech.

Kuzněcov odehrál na letošním šampionátu na Slovensku všech deset zápasů ruského nároďáku, v nichž vstřelil dvě branky a přidal čtyři asistence.

Už krátce po skončení šampionátu uniklo na svět video, na němž je Kuzněcov zachycen na hotelovém pokoji u stolku, na němž jsou dva pruhy bílého prášku připomínající kokain.

Rodák z Čeljabinsku se tehdy v rozhovoru pro ruský server sport-express.ru hájil, že video pochází z loňského léta, když v Las Vegas oslavoval zisk Stanley Cupu s Washingtonem.

Hotelový pokoj kamaráda podle svých slov ihned opustil, když si prášku všiml. Zároveň zdůraznil, že nikdy neužil žádné drogy a je připraven podstoupit jakékoliv testy, aby své tvrzení prokázal.

Nyní už nemusí...

Reklama

Související témata: