Hlavní obsah

Sýkora bere post trenéra osmnáctky jako ocenění své práce

Kariéra zkušeného hokejového trenéra Marka Sýkory prošla za necelý poslední rok několika zvraty. Nejprve musel po nepovedeném startu do extraligové sezóny opustit post kouče Plzně a v klubu přešel na post asistenta u dorosteneckého týmu. V dubnu mu pak sice uniklo angažmá v ruském klubu Chimik Moskevská oblast, ale o několik týdnů později mu svazoví funkcionáři svěřili reprezentační osmnáctku. To Sýkora považuje za dosavadní vrchol své trenérské dráhy.

Foto: Archiv

Trenér Marek Sýkora míří z Karlových Varů do ruského Magnitogorsku.

Článek

"Těším se, protože já už toho před sebou v trenérské práci moc nemám. Je to reprezentace, a i když je to s velkými uvozovkami pouze osmnáctka, tak to beru jako velké ocenění mé práce," uvedl v pátek Sýkora v rozhovoru pro ČTK. "I proto chci potvrdit svou zkušenost a kvalitu," dodal trenér, jenž vedle extraligy působil také v ruském Magnitogorsku.

Ačkoli výkonný výbor potvrdil jeho dosazení do funkce teprve ve čtvrtek, o programu na nejbližší období má již Sýkora jasno. "Je potřeba vyřešit všechny takové ty povinnosti jako zakončit práci v Plzni, dotáhnout to do konce s mou smlouvou, spolupracovat s Vláďou Růžičkou a všechno naplánovat," nastínil Sýkora. "Také jsem volal panu (Zdeňku) Motákovi a máme se příští týden setkat v Praze," dodal k otázce svého možného asistenta.

Právě působení u plzeňského dorostu se bude nyní Sýkorovi hodit. "Hráči ročníku 1990 hráli teď v dorostu, takže to bylo dobré seznámení s tou kategorií a je tam spousta zajímavých hráčů. Aniž bych věděl, jak to všechno dopadne s reprezentační osmnáctkou, tak si trenér dobrých hráčů tak nějak automatický všímá," uvedl Sýkora.

Rozhodně draft NHL 

O adeptech svého budoucího výběru chce mít přehled. "Přál bych si udělat již teď v červnu soustředění na ledě i na suchu, protože bych chtěl hráče poznat a vidět. Snad se to povede zrealizovat. Alfou a omegou pohledu na to mužstvo pak bude i draft NHL," prohlásil.

O návrat do extraligy uznávaný odborník nijak zvlášť neusiloval a nemusel tak řešit případné dilema mezi více trenérskými možnostmi. "Nedělal jsem nic proto, abych znovu trénoval v extralize. Z klubů se po tom konci v Plzni žádný neozval a zbývala tak vlastně jen varianta, že se někomu nebude dařit a vzpomene si na Sýkoru," řekl nový kormidelník reprezentační osmnáctky.

Sýkorův úkol nebude jednoduchý. Mládežnickou reprezentaci do osmnácti let povede za rok do boje o postup do nejvyššího patra světového hokeje. V cestě budou ve skupině stát Polsko, Kazachstán, Ukrajina, Litva a Slovinsko. Cíl má dopředu daný a zcela jednoznačný: najít cestu pro okamžitý návrat mezi elitu.

Reklama