Hlavní obsah

Zemětřesení v českém hokeji! Varaďa končí u dvacítky, kouč osmnáctky odvolán krátce před MS

Praha

Je to celkem silné zemětřesení, které přichází po čtvrtečním jednání svazového výkonného výboru! Václav Varaďa skončil jako trenér hokejové dvacítky, jeho nástupce by chtěl šéftrenér svazu Filip Pešán oznámit do konce ledna. Od reprezentace do osmnácti let pak byl necelé tři měsíce před startem mistrovství světa odvolán Karel Beran, kterého ve funkci nahradil Jakub Petr.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Václav Varaďa (vlevo) už hokejovou reprezentaci do dvaceti let nepovede.

Článek

Varaďa vedl juniorský národní tým poslední dvě sezony, na MS v Kanadě i nedávno v Ostravě a Třinci skončil se svými svěřenci pokaždé na sedmém místě, což svazová generalita vnímá jako neúspěch.

Třiačtyřicetiletému kouči, který současně trénuje v extralize i mistrovský Třinec, končí u dvacítky smlouva a nová mu nabídnuta nebude. Šéftrenér Filip Pešán chce mít o jeho nástupci jasno do konce ledna.

„Z úst Václava Varadi došlo k detailní analýze posledního MS do dvaceti let, ještě detailnější analýza proběhla na trenérské komisi, od jejíchž členů dostal Václav Varaďa hodně otázek na tělo. Výstupem je, že MS do dvaceti let bylo neúspěšné. Václavu Varaďovi končí po sezoně smlouva a já jsem od VV dostal za úkol do konce ledna personálně navrhnout nové složení realizačního týmu," prohlásil Pešán na čtvrtečním brífinku s novináři.

Jedním z adeptů na uvolněný post je podle informací Sport.cz Karel Mlejnek, současný asistent Miloše Říhy staršího u reprezentačního áčka a zároveň trenér prvoligového Sokolova. Pešán by rád pro nového kouče juniorů dvouletý kontrakt. Přiznal, že Mlejnek se v jeho seznamu nachází. Podmínkou je, že funkci bude vykonávat na plný úvazek, ne jako Varaďa, který měl součaně na starost i Třinec. Zároveň by měl kvůli koncepční práci působit u mužstva minimálně dva roky.

Petr už osmnáctku vedl, má s ní stříbro z MS

Co na tom, že už za necelé tři měsíce odstartuje v amerických městech Plymouth a Ann Arbor mistrovství světa hráčů do osmnácti let... Výkonný výbor svazu se přesto rozhodl od mužstva kvůli neuspokojivým výsledkům odvolat hlavního trenéra Karla Berana, jehož nahradí Jakub Petr. Asistenti Milan Plodek s Radimem Skuhrovcem naopak ve svých funkcích setrvávají.

„Samozřejmě je to trochu risk (měnit kouče necelé tři měsíce před začátkem MS - pozn. aut.). Zároveň vám ale můžu položit otázku, jestli po takhle výsledkově neúspěšné sezoně není risk trenéra u týmu ponechat. Jsem přesvědčený, že Jakub Petr dodá týmu potřebný impuls. Je to zkušený trenér, který dovezl poslední medaili z MS osmnáctek," připomíná svazový šéftrenér.

Petr, jenž naposledy působil jako trenér a generální manažer extraligových Vítkovic, od nichž byl v prosinci odvolán, v minulosti už osmnáctku dvě sezony vedl a v roce 2014 s ní na světovém šampionátu získal stříbro. Následně si dva roky vyzkoušel i práci hlavního trenéra u národního týmu do dvaceti let.

Foto: Aleš Krecl

Trenér Jakub Petr se vrací k reprezentační osmnáctce.

„O změnu na pozici hlavního trenéra požádalo sportovní oddělení (hokejového svazu). Karla Berana vystřídá Jakub Petr, což se děje na základě neuspokojivých výsledků během celé sezony národního týmu do 18 let," vysvětlil Pešán. Změnu trenéra podle něj podporovala s ohledem na podrobnou analýzu i trenérská komise svazu.

Beran se přitom národního týmu hráčů do osmnácti let chopil teprve loni v létě, když ve funkci nahradil Aloise Hadamczika. Na srpnovém Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi a Piešťanech obsadil se svým týmem páté místo, následovaly tři porážky v přípravě s Ruskem a listopadová čtvrtá příčka na Turnaji pěti zemí v Sundsvallu.

Na konci roku pak přišel propadák na Turnaji pěti zemí ve Švýcarsku, kde mladí reprezentanti prohráli všechny své zápasy - s Německem 1:4, s Finskem 3:8, se Slovenskem 3:4 po samostatných nájezdech a se Švýcarskem 1:5.

Svazové vedení se proto rozhodlo k radikálnímu kroku. Osmnáctku totiž čeká na MS náročná základní skupina, v níž se utká s USA, Ruskem, Finskem a Německem. Primárním cílem je především udržení příslušnosti v elitní skupině šampionátu.

Reklama

Související témata: