Hlavní obsah

Novák debutem splní sen sobě i tátovi

PRAHA

Báječný hokejový podzim prožívá pětadvacetiletý obránce Filip Novák. Pouhých osm týdnů po premiéře v extralize se dočká i reprezentačního debutu. Pozvánka na turnaj Karjala ho překvapila i potěšila zároveň. „Agent Henyš mě tou zprávou v pondělí probudil. Jsem moc rád, že si trenér Hadamczik všiml mých výkonů," řekl ke své nominaci Novák.

Foto: HC MOUNTFIELD/Tomáš Kulhánek

Obránce HC MOUNTFIELD Filip Novák (vlevo) v debatě se spoluhráčem Kamilem Brabencem.

Článek

"Tajně jsem v to doufal, ale předem nic nevěděl. Přál bych si ukázat se v Helsinkách v co nejlepším světle a třeba tím i získat stabilnější místo v reprezentační obraně. Moc se těším a vím, že ta pozvánka nadchla i mého tátu, který mě k hokeji přivedl. Pro nás oba je to vlastně splněný sen,“ tvrdí opora zadních řad budějovického Mountfieldu.

Novák odehrál i 17 zápasů v NHL, ale v létě se po osmi letech vrátil ze zámoří zpátky. „Když bylo jasné, že končím v Columbusu, začal jsem se chystat na budějovické angažmá a přitom mě napadlo, že by se třeba mohl povést i start v národním týmu. Bylo mi ale jasné, že záležet bude především na mých výkonech a taky na tom, jak se bude dařit klubu,“ líčí.

Začátek sezóny pro něj nebyl snadný, musel znovu přivyknout evropskému systému. „Hra na širším kluzišti byla náročnější na kondici, především jsem ale měl problém se správným načasováním hry, byl jsem všude a přitom nikde.“ Klapala mu ale spolupráce s Melicharem, s nímž před jeho odchodem do švédského Linköpingu odehrál několik velmi povedených zápasů. Trenér Hadamczik s touto dvojicí počítá i do reprezentační sestavy.

Novák věří v úspěch proti Ústí

„Hrálo se nám spolu skvěle, snad na to navážeme.“ Budějovice po úvodní čtvrtině vedly extraligovou tabulku, ale nyní prohrály pět ze šesti posledních utkání. „Trochu na nás dolehl útlum, ale ještě před reprezentačním srazem hrajeme doma s Ústím a pevně věřím v tříbodové vítězství,“ tvrdí Novák, jenž má v extralize na kontě osm plusových bodů za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

Jeho aktuální spoluhráči Hřebejk, Sičák i Hübl zatím zůstali v reprezentačním seznamu jen v roli náhradníků. „Bylo tam v tom nějaké hecování, ale mohl jet opravdu kdokoli z nás,“ říká Novák, jenž v kabině národního týmu bude vedle Melichara dobře znát i další hráče jihočeského původu Nedorosta, Zíba či Marka.

„Ještě v juniorské reprezentaci jsem hodně hrál s Blaťákem,“ vzpomíná hokejista, který startoval i na posledním domácím MS do 20 let. „Ten turnaj se vůbec nepovedl, týmu ani mně, ale zase to byla cenná zkušenost.“

Reklama

Související témata: