Hlavní obsah

Hokejisté zmírnili se Švédy nepříznivou bilanci, vyhráli 5:4

Jirka G. NovákSport.cz

Čeští hokejisté vstoupili do dalšího dílu seriálu Euro Hockey Tour vítězstvím, když na úvod turnaje Channel One Cup porazili v Praze Švédsko 5:4. Alespoň trochu tak zmírnili nepříznivou bilanci z poslední doby, severského soupeře totiž z předchozích dvanácti zápasů porazili jen jednou. V Sazka Areně si z českých hráčů po gólu a asistenci připsali Klepiš, Rolinek a Čermák.

Článek

V sestavě české reprezentace se po delší pauze objevil Petr Ton, další útočník Sýkora však vinou zranění chyběl. Jeho pardubický parťák Tomáš Rolinek nastoupil podle dohody s východočeským klubem za národní tým letos naposledy a přesně po minutě otevřel skóre. Klepiš poslal parádní přihrávku před švédskou branku a Rolinek nabídnutou příležitostí nepohrdl.

Vedení trvalo přesně 69 vteřin, když Hnilička neudržel střelu soupeře a pro Dicka Axelssona nebyl problém vyrovnat. Ve dvanácté minutě si Češi vytvořili tlak, ale závar před švédským gólmanem využít nedokázali. O tři minuty později měl na druhé straně příležitost skórovat Engqvist, ale při dorážce netrefil odkrytou branku. Stejně dopadl jeho krajan Thörnberg, kterému usnadnil dostat se do šance nepozorný Ton.

Gólové představení ve druhé třetině

Od 23. minuty se hrálo ve čtyřech aČermák dokonale využil volnější prostor. Ukázal si o poslání puku na modrou, Melichar jeho prosbu vyslyšel a dokonale provedenému blafáku v podání libereckého útočníka nezabránil brankář Backlund ani dotírající obránce Nolander. Parádní akce dokonale nakopla české sebevědomí a domácí tým překypoval aktivitou.

Po uplynutí poloviny zápasu vystihl švédskou rozehrávku Marek, předložil puk Bulisovi a ten se nemýlil. Po střele Tona se Backlund už díval za sebe a hledal puk, při pokusu Irgla mu pomohla horní tyčka branky. Od 35. minuty měli Češi čtyřicet vteřin výhodu přesilové hry pět na tři, ale Bulise švédský gólman vychytal. Další branku vstřelil až ve 39. minutě Hřebejk, soupeř odpověděl už za 25 sekund, kdy za Hniličkova záda srazil Čáslava střelu Perssona. Tři vteřiny před druhou sirénou ale zvýšil Klepiš, když se nejlépe zorientoval v závaru před brankou.

Ve 44. minutě se Švédové radovali z gólu předčasně, protože Holmqvist zasáhl puk vysokou holí. Uznána byla až branka o tři minuty později z hole Fabriciuse. Tři minuty před koncem snížil na rozdíl jediné branky Nordgren, když měl Hnilička zakrytý výhled a utkání ještě slibovalo drama. To však už Češi nedopustili a ubránili se i při závěrečné power play soupeře.

Turnaj Channel One Cup:
Česko - Švédsko 5:4 (1:1, 4:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Rolinek (Klepiš, Červenka), 24. Čermák (Melichar), 31. Bulis (Marek), 39. Hřebejk (Čermák, Skuhravý), 40. Klepiš (Rolinek, Kutlák) - 3. D. Axelsson (Hedin), 39. D. Axelsson, 47. Fabricius (Hedin), 57. Nordgren. Rozhodčí: Levonen (Fin.) - Bláha, Kalivoda. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:0. Diváci: 5730.
Česko: Hnilička - Sičák, Melichar, Kutlák, Čáslava, Krstev, Blaťák - Ton, Marek, Bulis - Klepiš, Červenka, Rolinek - Irgl, Huml, Chabada - Čermák, Skuhravý, Hřebejk. Trenér: Alois Hadamczik.
Švédsko: Backlund - Frögren, Skogs, Fernholm, Fransson, Viklund, Hedin, Nolander, Jonsson - Melin, Engqvist, Thörnberg - Jämtin, Persson, Äslund - D. Axelsson, M. Holmqvist, Fabricius - Nordgren, Harju, Hedström. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Tabulka Channel One Cupu
1.Rusko1 1 0 0 04:13
2.Česko1 1 0 0 05:43
3.Švédsko1 0 0 0 14:50
4.Finsko1 0 0 0 11:40
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko4 3 0 0 112:59
2.Švédsko4 2 0 0 210:106
3.Česko4 2 0 0 211:146
4.Finsko4 1 0 0 35:93

Reklama

Související témata: