Hlavní obsah

Hokejisté po špatném startu dohnali ztrátu, ale prohráli nájezdy

MOSKVA

Čeští hokejisté dokázali po špatném vstupu do utkání dohnat ztrátu s Finskem, ale ve svém druhém vystoupení na Channel One Cupu nakonec prohráli 5:6 po samostatných nájezdech. Svěřence Aloise Hadamczika nezlomil stav 0:3 po třech inkasovaných gólech během 138 sekund mezi pátou a osmou minutou. Přes porážku si český tým udržuje naději na celkový triumf na turnaji. V neděli musí porazit Rusko v základní hrací době.

Článek

V brance českého týmu i ve třetím zápase v tomto týdnu nastoupil zkušený Hnilička, ale po špatném začátku českého týmu ho už v osmé minutě vystřídal Mensator. Oproti čtvrtečnímu vítěznému utkání v Praze proti Švédsku se v sestavě objevil dodatečně povolaný útočník Hubáček, který nastoupil ve druhé formaci místo Rolinka. Čermáka měl sice na pravém křídle čtvrté formace nahradit Tenkrát, jehož ale dnes trápí teplota, a tak důvěru dostal Kumstát. Premiéru v národním týmu si odbyl bek Gulaši, protože Hadamczik zařadil místo šesti sedm zadáků.

V opatrném úvodu se dlouho čekalo na první šanci a přineslo ji až vyloučení kapitána Bulise ve čtvrté minutě. Pihlman ještě proti Hniličkovi neuspěl, ale v pokračující akci přihrál Söderholmovi, který už z pravého kruhu pro vhazování skóroval. Osudným se vzápětí stalo českému týmu paradoxně vyloučení Fina Lehtonena, protože během jeho pobytu na trestné lavici dvakrát inkasoval.

V sedmé minutě zvýšil na 2:0 Pirnes, který po rychlém brejku tečoval za Hniličkova záda Immonenovu přihrávku. Za 34 vteřin inkasovali Češi potřetí, když Klepišovi sebral puk Pirnes a svůj sólový nájezd proměnil. Do branky se tak dostal Mensator, který i potřetí v národním týmu naskočil jako střídající hráč. Při Puistolově vyloučení už sehrál Hadamczikův výběr početní výhodu lépe, ale Irgl ve velké šanci bekhendem přestřelil.

Finové hráli poté dvakrát přesilovku, ale na Mensatora recept nenašli. V 19. minutě inkasoval i debutant ve finské brance Tarkki, jehož překonal střelou z pravé strany Hřebejk. Českobudějovický bojovník v 24. minutě mohl přidat druhou trefu, ale byl při zakončení tísněný. Vzápětí vystřelil z mezikruží v dobré pozici Voutilainen, ale Mensator tým podržel.

Češi se opět radovali v 27. minutě, kdy vybruslil mezi kruhy Kumstát a prostřelil Tarkkiho na lapačku. Potom vyzkoušel finského gólmana Ton, ale před polovinou utkání inkasoval Mensator, když Aaltovu střelu tečoval Laine. Při Pikkarainenově vyloučení se nejdříve snažil individuálně prosadit Bulis, ale šest vteřin před koncem přesilovky už snížil tečí Klepišovy střely Červenka.

Hirschovits rozhodl dvěma nájezdy o výhře Finska

Šanci na vyrovnání v podobě 85 vteřin trvající výhody pěti proti třem český tým nezužitkoval. Při finské přesilovce stihl zasáhnout před zakončujícím Puistolou obránce Sičák. V další početní výhodě minul odkrytou branku Söderholm, ale už při plném počtu hráčů na ledě upravil opět na rozdíl dvou branek ránou od modré čáry Mäntylä. Naději dal Česku při trestu střelce páté branky Suomi svou druhou trefou v utkání Kumstát.

Snaha o vyrovnání došla k naplnění v 55. minutě a opět se o to postarala čtvrtá formace. Po Tarkkiho chybě, který vyrazil nahozený puk jen před sebe, vyrovnal Skuhravý. V závěru běžné hrací doby se Češi ubránili při přesilovce soupeře. Nerozhodlo ani prodloužení a ve čtvrté sérii nájezdů rozhodl Hirschovits, který se trefil v rozstřelu dvakrát.

Česká republika - Finsko 5:6 po SN. (1:3, 2:1, 2:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Hřebejk (Kumstát), 27. Kumstát (Hřebejk), 32. Červenka (Klepiš, Kutlák), 48. Kumstát (Hřebejk), 55. Skuhravý - 5. Söderholm (Pihlman, Immonen), 7. Pirnes (Immonen), 8. Pirnes, 29. Laine (Aalto), 44. Mäntylä (Saarinen), rozhodující sam. nájezd Hirschovits. Rozhodčí: Olenin - Šeljanin, Sadovnikov (všichni Rus.). Vyloučení: 8:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 2000.
Česká republika: Hnilička (8. Mensator) - Sičák, Melichar, Kutlák, Čáslava, Krstev, Blaťák, Gulaši - Ton, Marek, Bulis - Klepiš, Červenka, Hubáček - Irgl, Huml, Chabada - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Finsko: Vehanen - Heikkinen, Mäntylä, Mäntymaa, Kankaanperä, Aalto, Söderholm, Luoma, Puistola - Pikkarainen, Hytönen, Saarinen - Lehtonen, Pirnes, Osala - Haataja, Immonen, Pihlman - Voutilainen, Hirschovits, Laine. Trenér: Doug Shedden, Jukka Jalonen a Timo Lehkonen.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko