Hlavní obsah

Čeští hokejisté nestačili na domácí Rusy a skončí nejlépe druzí

MOSKVA

Čeští hokejisté prohráli ve svém závěrečném utkání na Channel One Cupu v Moskvě s domácím Ruskem 1:5 a promarnili šanci na celkový triumf v turnaji. Ovládli ho stejně jako loni či také listopadovou Karjalu v Helsinkách svěřenci Vjačeslava Bykova, kteří také suverénně vládnou seriálu Euro Hockey Tour.

Článek

Tým kouče Aloise Hadamczika musel k prvenství Rusko porazit v základní hrací době, ale potvrdil, že se mu ve vzájemných duelech nedaří. V rámci evropské sérii prohráli Češi se sbornou už podesáté za sebou. Po ztrátě všech tří bodů musí čekat do večera, zda skončí druzí, nebo třetí. Ze současné druhé pozice je může odsunout jakákoliv výhra Finska v závěrečném duelu se Švédskem.

V brance českého týmu dostal poprvé v seniorské reprezentační kariéře od začátku utkání důvěru Mensator. V obraně vypadl po zranění zápěstí Blaťák a do sestavy se vrátil jako sedmý bek Novák. V útoku vyřadily problémy s ramenem Chabadu, ale nastoupit už mohl Tenkrát, jehož v sobotu trápila zvýšená teplota. Ruský kouč Bykov postavil mezi tyče opět zkušeného Jerjomenka, protože po sobotním zranění Jačanova měl k dispozici už jen trojku nominace Birjukova.

Vstup do zápasu se Hadamczikovu výběru nepovedl a už po 117 vteřinách prohrával. Mensator ještě kryl první Fjodorovovu střelu, ale Gulaši odehrál kotouč jen za branku, kde ho opět útočník Dynama Moskva získal a zpoza branky překvapil přemísťujícího se českého gólmana. Odpovědět mohl Skuhravý, ale zblízka na Jerjomenka nevyzrál. Mensatora vzápětí vyzkoušel z úhlu Sušinskij.

V českém týmu se prosadila opět čtvrtá řada 

Při Kutějkinově vyloučení mohl vyrovnat v závaru obránce Melichar, ale neuspěl a v 9. minutě při Skuhravého trestu Rusové zvýšili. Zaripovovu střelu ještě vyrazil Mensator nad sebe, ale padající puk doklepl do branky Morozov. Kouč Hadamczik si vzal oddechový čas, ale nápor sborné tím neotupil. Češi měli velké štěstí, že Sušinskij před odkrytou brankou zamířil vedle.

V 16. minutě se při druhém Kutějkinově trestu nejdříve popral Tenkrát s Medveděvem a šest vteřin před koncem početní výhody se český tým radoval. Po šancích Kumstáta a Hřebejka protlačil puk za brankovou čáru Skuhravý. V 18. minutě opět stálo štěstí na české straně, když Pěrežogin zamířil do levé tyče.

Na začátku druhého dějství se odehrálo několik zajímavých a klíčových okamžiků. Nejdříve po Tenkrátově střele dorážel neúspěšně Huml, z protiútoku se řítil sám na Mensatora Fjodorov, ale karlovarský gólman zasáhl betonem. Obrovskou šanci na smazání ruského náskoku měl Kumstát, který se ocitl po přihrávce Skuhravého sám před brankovištěm, Jerjomenko ale svůj tým podržel.

Účet utkání uzavřel druhým gólem Fjodorov 

A sborná za několik vteřin udeřila a v 24. minutě vedla opět o dva góly. Na pravé straně zůstal po brejku osamocený Pěrežogin a opět rozjásal halu na Chodynském poli. Po přečíslení se dral do šance Bulis, ale jeho přihrávku na Klepiše vystihl Proškin. Při Melicharově vyloučení měl další ruskou možnost Zaripov. V 37. minutě mohl snížit Irgl, ale gólman Ufy byl opět úspěšnější.

V závěrečné třetině si domácí bez potíží pohlídali tři body a ukázali ještě svou sílu. Nejdříve v 47. minutě pomohla Mensatorovi po Zinovjevově střele pravá tyč, ale vzápětí za 25 vteřin potrestal Krstevovo vyloučení Sušinskij. V další přesilovce dovršil výsledek osm minut před koncem svou druhou trefou v utkání Fjodorov.

Rusko - Česká republika 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. F. Fjodorov, 9. Morozov (Zaripov, Zinovjev), 24. Pěrežogin (Těreščenko, Mozjakin), 48. Sušinskij (Saprykin), 52. F. Fjorodov (Něprjajev, Afanasenkov) - 17. Skuhravý. Rozhodčí: Persson (Švéd.) - Birin, A. Medveděv (oba Rus.). Vyloučení: 7:9. Využití: 3:1. Diváci: 12 000.
Rusko: Jerjomenko - I. Nikulin, Proškin, Kornějev, J. Medveděv, D. Markov, Pereťagin, Kutějkin, Ščadilov - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Sušinskij, Kurjanov, Saprykin - F. Fjodorov, Něprjajev, Afanasenkov - Pěrežogin, Těreščenko, Mozjakin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharpin.
Česká republika: Mensator - Sičák, Melichar, Krstev, Kutlák, Gulaši, Čáslava, F. Novák - Ton, Marek, Irgl - Klepiš, Červenka, Bulis - Tenkrát, Huml, Hubáček - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko