Hlavní obsah

Smutná zpráva. Zemřela hokejová legenda Vladimír Zábrodský

Praha

Svět českého sportu zasáhla v krátké době další velmi smutná zpráva. Před pár dny zemřela atletická legenda Dana Zátopková, v pátek nad ránem odešel ve Švédsku, kde dlouhodobě žil, do sportovního nebe ve věku 97 let jeden z nejlepších hokejistů československé historie Vladimír Zábrodský. Byl členem Síně slávy Českého hokeje i Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Legendární hokejový útočník Vladimír Zábrodský (vlevo) zemřel. Mistr světa z let 1947 a 1949 byl členem Síně slávy IIHF i českého hokeje.

Článek

Zábrodský byl v roce 1947 členem reprezentačního týmu, který pro Československo vyhrál první titul mistrů světa v jeho historii. Na zlato z turnaje konaného v Praze navázal o dva roky později ziskem stejně cenného kovu ze šampionátu ve Stockholmu. Ve své sbírce má i stříbrnou olympijskou medaili ze ZOH 1948 ve Svatém Mořici a bronz z MS 1955.

„Odešla legenda, poslední žijící člen mužstva, které vybojovalo pro československý hokej první titul světových šampionů," prohlásil prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Vladimír Zábrodský byl nejen vůdčí osobností své generace, ale i jednou z nejvýraznějších osobností hokejové historie a našeho sportu vůbec. Bylo mi obrovskou ctí, že jsem s ním mohl být při posledním mistrovství světa v Praze v osobním kontaktu a těšit se z jeho vyprávění a vzpomínek. Čest jeho památce!" dodal Král.

„Pana Zábrodského považuji, stejně jako spousta fanoušků, za největší legendu našeho klubu. Ve Spartě za sebou zanechal obrovskou stopu. Rodině přejeme hodně síly a vyjadřujeme upřímnou soustrast," uvedla generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Legendární centr odehrál za národní mužstvo 94 zápasů, v nichž vstřelil neuvěřitelných 158 gólů. Na klubové úrovni se stal šestkrát mistrem Československa, čtyřikrát za LTC Praha, dvakrát za Spartu. S 464 vstřelenými brankami je členem prestižního Klubu hokejových střelců.

Kromě hokeje byl Zábrodský i vynikajícím tenistou. Ve 40. a 50. letech patřil do týmu Československa v Davisově poháru, v němž odehrál deset zápasů.

Dodnes nevyjasněná je Zábrodského role při události z března 1950, kdy československá státní bezpečnost v Praze zatkla devět československých mistrů světa z roku 1949, kteří následně byli spolu s dalšími třemi hokejovými reprezentanty ve vykonstruovaném procesu odsouzeni za velezradu a špionáž k mnohaletým trestům odnětí svobody.

Přestože Zábrodský byl jednou z opor tehdejšího reprezentačního týmu, vyvázl jen se zákazem činnosti, později byl omilostněn a reprezentoval ještě na dvou světových šampionátech a ZOH 1956. Svou vinu na celém případu vždy odmítal.

V roce 1965 Vovka nebo Šéf, jak se Zábrodskému přezdívalo, emigroval z Československa a natrvalo se usadil ve Stockholmu, kde ještě s úspěchem trénoval v nejvyšší soutěži Leksand, Rögle či Djurgaarden.

„Snažím se každé ráno dostat tělo trošku do pohybu, ale abych praktikoval nějakou zvláštní tréninkovou metodu, tak to ne. Piju pivo, víno, rád si dám koňak a whisky, ale vše s mírou. Nechci to nějak přehánět," vyprávěl před sedmi lety během mistrovství světa ve Stockholmu Zábrodský, který byl do Síně slávy IIHF uveden v roce 1997 a do té české o jedenáct let později. V anketě o nejlepšího českého hokejistu minulého století obsadil třetí místo za Jaromírem Jágrem a Dominikem Haškem.

Reklama