Hlavní obsah

100 let hokeje: Naganem to neskončilo, Češi vládli dál

PRAHA

Dvacáté století se lámalo do jednadvacátého a hokejový svět drtila česká mašina. Po vítězství na turnaji století v Naganu přišla unikátní série tří triumfů ze světových šampionátů. Hlinkův a později také Augustův výběr byl k nezastavení. Takovou nadvládu předvedl naposledy Sovětský svaz v 80. letech...

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Josef Augusta na střídačce české hokejové reprezentace

Článek

Nevypadalo to, že se v norské metropoli v roce 1999 rodí zlatá éra. Debakl 1:6 ve druhé fázi s Rusy smazal tým Ivana Hlinky výhrou nad Slováky a Švédy, čímž postoupil do semifinále z první příčky. Ve zvláštním systému turnaje se hrály o medaile dva zápasy, obě semifinále i finále rozhodovalo až prodloužení či samostatné nájezdy po druhém utkání. Slavnou zlatou trefu obstaral v 17. minutě prodloužení finále s Finy Jan Hlaváč.

České triumfy přelomu století
Zimní olympijské hry 1998
Mistrovství světa 1996, 1999, 2000, 2001, 2005
MS do 20 let 2000, 2001

Největší změnou na turnaji o rok později prošel tým na střídačce, nově jí vládl Josef Augusta a po řadě omluvenek podceňovaný tým dovezl zlato i z Petrohradu. Po semifinálovém triumfu nad Kanadou se v boji o prvenství potkali bývalí krajané – Češi a Slováci. Vedení 3:0 po první třetině ještě Slováci stáhli, ale branka kapitána Roberta Reichla na konečných 5:3 odstartovala radostnou euforii.

Stovky fanoušků vyrazily o rok později do Německa a sladkou odměnou jim byl třetí český triumf. Za celý turnaj Augustův tým neprohrál, v semifinále proti Švédům Ujčík zvládl rozhodující nájezd a ve finálovém prodloužení s Finy v Hannoveru Moravcův bekhend dovršil zlatý hattrick. „Je to celek bojovníků, který ze sebe dokáže vydat všechno a dát do hry srdce,“ ocenil úspěšnou partu Josef Augusta.

Podíleli se na hattricku...
MS 1999 (Norsko)
Hnilička, Čechmánek, Prusek – Benýšek, F. Kaberle, Kučera, Špaček, Vykoukal, Kubina, L. Procházka – Moravec, Patera, M. Procházka, Ujčík, Výborný, Hlaváč, Dvořák, P. Sýkora, Ručinský, Čaloun, Šimíček, Vlasák, Kucharčík, Meluzín. Trenéři: Hlinka, Augusta a Martinec.
MS 2000 (Rusko)
Čechmánek, Salfický, Hudáček – Buzek, Kučera, Benýšek, Martínek, F. Kaberle, M. Sýkora, Štěpánek – Broš, D. Výborný, Patera, Prospal, Špaňhel, Havlát, Čajánek, Tomajko, M. Procházka, Reichel, Varaďa, Vlasák, Dopita. Trenéři: Augusta a Martinec.
MS 2001 (Německo)
Hnilička, Salfický, Hudáček – M. Richter, Špaček, Martínek, Kuba, F. Kaberle, Kubina, Pilař – D. Výborný, Patera, Ujčík, Čajánek, J. Hlinka, R. Dvořák, M. Procházka, Reichel, Moravec, Vlasák, Ručinský, Dopita, Tomajko. Trenéři: Augusta a Martinec.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko