Hlavní obsah

Jágr bude reprezentovat, třísla ho jen lehce pobolívala

PRAHA

Start Jaromíra Jágra v úterním přípravném zápase proti Slovensku, který bude součástí oslav sta let českého hokeje, není ohrožen. Šestatřicetiletý útočník Omsku přiletěl v noci na pondělí do Prahy a na letišti novinářům řekl, že jeho zdravotní stav je dobrý. V minulém týdnu Jágr kvůli problémům s třísly nedohrál zápas KHL v Petrohradě, k dalším dvěma utkáním potom ale opět nastoupil.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jaromír Jágr na tréninku české reprezentace

Článek

"Ten problém jsem měl jen jeden zápas, pak jsem hrál a bylo to lepší. Trošičku to pobolívalo. Prohrávali jsme 0:3, tak bylo zbytečné hrát, aby se to případně nezhoršilo," vysvětlil Jágr, který podle svých slov hned věděl, že se nejedná o nic vážného. "Kdyby bylo nejhůř, tak bych přijel do Čech a tady by mě (fyzioterapeut) Pavel Kolář dal dohromady. Teď se ale cítím dobře," uvedl nejlépe placený hráč Kontinentální ligy.

Jágr přiletěl do Prahy zarostlý, s tmavou čepicí na hlavě. A přestože měl za sebou náročný program, vyzařovala z něj pohoda. Trápily ho pouze nevýrazné výsledky Avangardu. Ambiciózní sibiřský klub odehrál od 20. října osm zápasů a jen čtyři z nich vyhrál. Česká hvězda věří, že po reprezentační přestávce přijdou lepší časy.

Smrt Čerepanova Omsko hodně zasáhla

"Teď nehrajeme dobře, tak doufám, že se dáme dohromady. Máme spoustu zraněných a ani forma není ideální. Byli jsme rádi, že jsme udělali nějaké body, ale nebylo to nic moc," uznal druhý nejproduktivnější hráč KHL.

Na výsledcích Omsku se bezesporu podepsalo i říjnové tragické úmrtí Alexandra Čerepanova. Jágra smrt talentovaného útočníka hodně zasáhla. Ani dnes, s odstupem tří týdnů, se mu o tom nemluvilo lehce. "Těžko říci, jestli hrajeme špatně právě tím... Určitě nás to určitým způsobem ovlivnilo. Není to jednoduché, což všichni čekali. Měli jsme odložené některé zápasy a teď jsme jich museli odehrát spoustu v krátké době," řekl slavný kladenský odchovanec.

Olympijský vítěz z Nagana, mistr světa z Vídně 2005 a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru bude v úterý hlavní hvězdou přípravného zápasu proti Slovensku. I přes zdravotní komplikace v minulém týdnu a náročný klubový program prý neuvažoval, že by se z akce omluvil.

V pondělí odpočinek, v úterý zápas

"Nejedu sem na deset zápasů, ale na jeden. V pondělí si odpočinu, v úterý je zápas. Není to mistrovství světa, jeho finále. Nikdo nemůže čekat, že tam odevzdáme super výkony. Určitě je to ale národní tým, takže se budu snažit hrát co nejlépe," řekl Jágr, jenž prý dlouho nevěděl, že reprezentace bude tento zápas vůbec hrát. "Kdyby mi Vláďa (trenér Růžička) nezavolal, netušil bych to. A bylo to o to jednodušší, že jsme druhého (listopadu) hráli v Moskvě," uvedl.

Devítinásobný vítěz ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu sezóny se v národním dresu objeví poprvé od olympiády v Turíně 2006. Po ní tehdy Jágr svou reprezentační kariéru přerušil. I v pondělí zopakoval, že hlavně proto, že si těžko zvykal na větší evropské kluziště v době, kdy působil v NHL. Dnes ale hraje v Evropě a jeho případnému startu na mistrovství světa tak nic nebrání.

"Slíbil jsem, že pokud budu hrát v Evropě a budu mít formu, abych mohl reprezentovat, tak vždy rád přijedu. Pro nás starší hráče je těžké zvykat si na velké kluziště," řekl.

Pozitivní roli nejspíš sehrála i skutečnost, že národní tým převzal trenér Vladimír Růžička. Konkrétně se k tomu ale Jágr vyjádřit nechtěl. Staronového kouče ale ocenil. "Vláďa byl kapitánem, když jsme vyhráli v Naganu, trenérem ve Vídni a pro většinu z nás starší generace byl idolem. V té době, kdy hrál na špičkové úrovni, tak v Čechách neměl konkurenci. Pro nás byl vzorem," zdůraznil.

Straka se nechal přesvědčit

V úterý bude mít Jágr šanci opět si zahrát v jednom útoku se svým dlouholetým parťákem a ještě v loňské sezoně spoluhráčem v New York Rangers Martinem Strakou. Pro aktuální hvězdu extraligové Plzně by to měl být poslední duel v národním dresu. Straka již dříve ohlásil konec reprezentační kariéry a nechal se přesvědčit jen s ohledem na výjimečnost nadcházejícího duelu.

Jágr ale věří, že si Straka rozhodnutí ještě rozmyslí. "Důležité bude, jak na něj budou reagovat lidi. Myslím si, že by ho mohli nějakým způsobem přesvědčit, aby v nároďáku zůstal. Je to pro nás důležitý hráč a já bych byl rád, kdyby si to rozmyslel a jel na mistrovství. Všechno záleží na něm, ale diváci mají šanci mu to dát najevo," vyzval Jágr nepřímo fanoušky.

Samotný Jágr by v nominaci na světový šampionát v roce 2009 neměl chybět. Za předpokladu, že bude zdravotně v pořádku. Už nyní ale s předstihem brzdí velká očekávání, která do něj fanoušci vkládají. "Situace se trochu změnila. Nikdo nemůže očekávat, že bych v sedmatřiceti letech dával v každém zápase góla. Já věřím tomu, že budeme mít kvalitní tým a že já budu ten kvalitní doplněk a občas dám nějaký gól. Těžko ale ode mě někdo může čekat, že v tolika letech budu rozhodovat zápasy," zopakoval Jágr.

Reklama