Hlavní obsah

Česko - Finsko 3:4Češi na Karjale po samostatných nájezdech podlehli domácím Finům

PRAHA/HELSINKY

Čeští hokejisté vstoupili do Karjala Cupu, prvního podniku Euro Hockey Tour v probíhající sezóně, neúspěšně. Ve finských Helsinkách prohráli s domácí reprezentací 3:4 po samostatných nájezdech. Alespoň bod zajistila Čechům Čermákova branka, která padla pouhých pětadvacet vteřin před vypršením základní hrací doby. Další zápas turnaje čeká Růžičkovy svěřence v sobotu, kdy se jim do cesty postaví Švédsko.

Článek

Lepší vstup do utkání si český celek snad ani nemohl přát. Již po dvaadvaceti vteřinách hry putoval Lehtonen na trestnou lavici a Češi nabízenou příležitost využili. Blaťák se na modré opřel do puku, který zapadl přesně pod horní tyčku Riksmanovy branky. Osmadvacetiletý obránce se tak při svém jubilejním padesátém startu v národním týmu dočkal premiérové trefy. Růžičkův tým úvodní branka uklidnila, záhy navíc mohla přijít pojistka.

Při vlastním oslabení ujížděla dvojice Hořava – Čermák na jediného beka, první jmenovaný však místo přihrávky volil střelu, se kterou si Riksman věděl rady. Finové se do první vážnější šance dostali až ve dvanácté minutě, hned z toho ale byl gól. Rovněž v početní výhodě napřáhl na modré Nummelin, Mensator kotouč neudržel a dorážející Kapanen měl již před odkrytou brankou snadnou úlohu. O pouhou minutu později mohli Finové skóre dokonce otočit, Mensatora ale po Lehtonenově střele zachránila levá tyč.

V úvodu druhé části nejprve zahrozil Irgl, jehož pokus skončil až na tyči, pak ale přebrali iniciativu Seveřané. Gólman Riksman našel přesným pasem přes polovinu hřiště najatého Hyvönena, Mensator ale jeho bekhendový blafák vystihl. Karlovarský brankář svůj tým podržel i při ranách Philmana a Pirnese z bezprostřední blízkosti. Finové v těchto chvílích zápasu jednoznačně dominovali, překvapivě ale udeřilo na druhé straně.

Kutlák si v útočném pásmu vyměnil kotouč s Klepišem, který mezi kruhy krátce napřáhl a střelou z voleje se trefil přesně k levé tyči. Domácí ale inkasovaná branka nerozhodila, i nadále svému soupeři zle zatápěli. V 39. minutě vypálil při přesilovce Hyvönen a přestože se puk otřel o Mensatorovo rameno, skončil v síti. Ještě před odchodem do kabin mohlo být s Růžičkovými svěřenci ještě hůře. Po Ševcově chybě se zmocnil kotouče Immonen, Mensatorovi ale už podruhé v utkání pomohla tyč.

Čermák vyrovnával ani ne za minutu dvanáct

Na začátku třetí třetiny hráli Češi více než půlminutovou přesilovku pět na tři, Riksmana v ní ale prakticky vůbec neohrozili. Více práce měl Mensator, který střelu Pyöräläho reflexivně vyrazil. V 49. minutě však byl na Santalovu střelu z mezikruží krátký i on, Finové se tak poprvé v utkání dostali do vedení. Parádní možnost k vyrovnání vzápětí odmítl Rolinek, kterému adresoval puk před odkrytou bránu Marek. Riksman se stačil včas přesunout a Rolinka vychytal.

Ještě větší šanci spálili Češi šest minut před koncem třetí třetiny. Hořavův drzý průnik nejprve zastavil na brankové čáře Riksman, následnou dorážku poslal Kumstát ze vzdálenosti několika centimetrů vysoko nad. Minutu a půl před třetí sirénou se kouč Růžička rozhodl ke hře v šesti bez brankáře, což nakonec přineslo své ovoce. Pětadvacet vteřin před koncem základní hrací doby poslal zápas do prodloužení Čermák, který se nejlépe orientoval v nepřehledné mele před brankou.

V nastavení oslabil svůj tým kapitán Čajánek a Češi tak šli do trech.Ve stoprocentní šanci ale Kapanena vychytal Mensator a zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů. V nich zajistil finskému národnímu týmu bod navíc Nummelin.

Karjala Cup
Finsko - Česká republika 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Kapanen (Nummelin), 39. Hyvönen (Hahl, Pyörälä), 49. Santala ( Sailio, Mäntymaa), rozh. samostatný nájezd Nummelin - 2. Blaťák (Skuhravý, Hořava), 33. Klepiš (Kutlák), 60. Čermák. Rozhodčí: Persson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Kekäläinen, Tervo (oba Fin.). Vyloučení: 7:9. Využití: 2:1. Diváci: 7120.
Finsko: Riksman - Nummelin, Lehtonen, Jokela, Välivaara, Laamanen, Puistola, Malmivaara, Mäntymaa - Kallio, Pirnes, Kapanen - Haataja, Immonen, Pihlman - Hyvönen, Hahl, Pyörälä - Petrell, Santala, Hytönen. Trenéři: Jukka Jalonen, Risto Dufta a Timo Lehkonen.
Česká republika: Mensator - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Kutlák, Ševc - Irgl, Vašíček, Čajánek - Čermák, Marek, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Hořava - Klepiš, Vampola, Nedorost. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články