Hlavní obsah

Těžká základní skupina MS 2021! Čeští hokejisté budou hrát v Minsku, na koho narazí?

Praha

Mimořádně těžká základní skupina čeká příští rok českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa konaném v Minsku a Rize (7.-23. května). Tým vedený hlavním trenérem Filipem Pešánem se ve skupině A, která se odehraje v běloruské metropoli, utká s Ruskem, Švédskem, Švýcarskem, Slovenskem, Dánskem, Běloruskem a Velkou Británií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace (zleva) Milan Gulaš, Martin Zaťovič a Jakub Jeřábek během utkání s Finy v Plzni.

Článek

Skupinu B, jejímž dějištěm bude lotyšská Riga, tvoří obhájci světového zlata Finové, Kanada, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie a Kazachstán.

Rozdělení do skupin vychází z žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF), který bere v potaz výsledky na MS a olympijských hrách za poslední čtyři roky. Organizátoři turnaje ale mohou sáhnout k jedné výměně týmů.

A na ni taky došlo... Běloruští pořadatelé si prý měli přát, aby v Minsku hrála ruská sborná, která původně měla být součástí „rižské" skupiny B. Nakonec pořadatelé Rusko prohodili s Kanadou.

Hlavním dějištěm turnaje bude Minsk a jeho Minsk Arena s kapacitou pro 15 086 diváků. Odehraje se v ní základní skupina A, dvě čtvrtfinále, obě semifinále a zápasy o zlato a bronz. Světový šampionát se v Minsku konal v roce 2014 (Češi skončili čtvrtí) a překonal rekord v návštěvnosti. O rok později si ale rekord vzala zpátky Česká republika, MS v Praze a Ostravě navštívilo 652 348 diváků.

Riga už MS hostila v roce 2006 (Češi brali stříbro). I příští rok se bude hrát Areně Riga, která pojme 10 300 fanoušků. V lotyšské metropoli se uskuteční všechny duely základní skupiny B a dvě čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: