Hlavní obsah

Čechy mrzel třetí inkasovaný gól, naštval je Radulov

Především třetí obdržený gól mrzel české hokejisty po souboji s Rusy, s nimiž po boji prohráli 2:5 a prakticky tak ztratili naději na prvenství v moskevském turnaji Channel One Cup. Vedle prohry ve vyhecovaném duelu navíc nemohli přijít na jméno střelci rozhodující branky z 34. minuty Alexandru Radulovovi.

Článek

"Je to škoda. Měli jsme to trochu podržet za stavu 2:2. Tam už jsme se nadechovali, že to bude vyrovnané nebo je budeme přehrávat. Zamkli nás do třetiny, dlouho nás tam motali, a když už to naši obránci dostali na hokejku, tak jsme se tam nedohodli," řekl novinářům Jan Marek.

Střelec vyrovnávací branky na 2:2 křičel na obránce Pavla Skrbka, ať puk podrží a odpálí. "Ale bohužel trefil přímo hráče na modré, který to dal zpátky před bránu, kde se prosadil Radulov, přestože jsme tam byli tři nebo čtyři. To je velká škoda, to ten zápas rozhodlo," litoval Marek.

Lepší měly být přesilovky

Lépe měl podle jeho názoru hrát tým také přesilovky. "Měli jsme to tam dávat více na beky a střílet. Z dobré pozice jsme to dávali do kruhu nebo jinam do stran," uvedl Marek.

Přiznal však, že Rusové hráli velmi dobře. "Hlavně začátek hráli výborně, motali nás tam ve třetině a jen potvrdili, že mají vynikající mančaft. Ani my jsme neodehráli špatný zápas a nemáme se za co stydět, ale Rusové výborně bruslí a jsou sehraní."

Nepřesvědčivým dojmem na Marka působili i rozhodčí. "Nechci se na to vymlouvat, ale ty zákroky kolikrát... I trenéři se však zlobili, že ruští čároví nám pískali zakázaná uvolnění, zatímco u Rusáků rozpažovali, což by se podle mého na mezinárodním turnaji dít nemělo," řekl Marek.

Marek nájezd jet nechtěl

Český forvard zařídil také první gólovou radost týmu, neboť byl při samostatném úniku zahákován a Klepiš vzápětí proměnil trestné střílení. "Trenér na mě koukal a kluci říkali, abych jel, ale já už dva nájezdy na prvním turnaji pokazil, tak jsem váhal a pak řekl, že nepojedu. Nebylo to o sebevědomí, ale dva jsem nedal a ten gól byl docela důležitej. Jsem rád, že jel Kuba a toho góla dal," vysvětlil Marek.

Klepiš si poradil bravurním blafákem do bekhendu. "Nebylo tam jasné, zda bude chtít Honza jet, nebo ne, tak jsem trochu tušil, že bych mohl jet já," přiznal Klepiš, že měl čas na rozmyšlenou, jaké zvolí zakončení.

Po vyrovnání na 2:2 vypadalo pro český tým vše velmi slibně. "Dotáhli jsme, pak jsme měli jít ven, ale oni tu zvednutou ruku využili a dali z toho góla. Za stavu 2:3 si myslím, že jsme měli navíc, a je škoda, že jsme nedali gól na 3:3. Ten zápas mohl dopadnout jinak," litoval Klepiš.

Zápas byl hodně vyhecovaný

Zápas v takřka vyprodané Megasport Areně byl hodně vyhecovaný. Důvodem mohla být i účast hned desítky hráčů z KHL v českých barvách. "Je to možné, že je to tím. S Rusákama je to vždycky vyhecované, a ještě když tam hraje ten blázen Radulov. Ten se o to postará vždycky," prohlásil Klepiš.

Právě jméno Alexandra Radulova bylo častým tématem pozápasových rozhovorů. Střelec vítězného gólu se totiž prezentoval ve stejném světle, v jakém na sebe upozorňuje i v KHL.

Dlouhodobější problémy s ním má právě kanonýr Marek, na nějž v sobotu byl Radulov velmi často nasazován. "Já už opravdu nevím, ale možná by potřeboval prášky na uklidnění, protože to začalo už 1. srpna," připomněl Marek. "Asi se mě bojí a o něčem to třeba svědčí, že jsem nebezpečnej pro to jejich mužstvo, když od prvního střídání kolem mě jezdí a třeba na rozbruslení po mně střílí puky do kolena nebo tak. To se stalo teď v Lize mistrů," doplnil Marek.

Češi nemohou přijít na jméno Radulovovi

Myslí si proto o Radulovovi svoje, stejně jako spousta českých spoluhráčů. "Nevím, zda je to jeho vizitka, jak je chytrej člověk. V NHL by si to však asi nedovolil, protože by ho tam rychle někdo zkrotil. Je to hokej, on je provokatér a takovéhle - nebudu říkat co - je někdy do týmu také potřeba," podotkl Marek.

Podobně viděl situaci s Radulovem také Klepiš. "Sice vyvolává ty šarvátky, ale je pro Rusáky platným hráčem," uvedl. V Ufě je ale podle jeho názoru o něco klidnější. "Tam myslím, že zase takový bordel nedělá. Nevím, jestli něco bere, ale zdá se mi, že na ten zápas je vždycky vyhecovanej až moc," přemítal Klepiš.

Na bitku ze závěru zápasu bude vzpomínat Radulovův sok Karel Pilař. "Moc se neperu, ale vzpomenu si i na to, že jsme tady odehráli dobrý zápas. Ohledně té bitky myslím, že to je už od přípravného turnaje, co po sobě chodí. Je třeba se Honzy trošku zastat, i když říká, že do toho příště půjde sám," potvrdil Markovu zlost Pilař.

Radulov provokoval i v NHL

V sobotu to však vzal na sebe jinak poklidně působící český bek. "Byla šance, že jsem u něho byl já, tak jsme to shodili a myslím si, že to bylo na férovku. Jsem větší, ale on se chtěl prát. Když jsme spadli, tak jsme toho už nechali," popsal Pilař.

Zadák Magnitogorsku si přitom pamatuje potyčky již z prvního duelu s Ufou v sezóně. "Už tehdy se to řezalo, pak přišla ta Liga mistrů. Dělal to však i v Americe. Je potřeba se mu postavit, aby viděl, že taky nejsme žádný ořezávátka," poznamenal Pilař.

Styl hry dvaadvacetiletého ruského útočníka se příliš nezamlouval ani kouči Vladimíru Růžičkovi. "Jestli si myslí, že bude pořád provokovat, tak uvidíme," řekl český kouč. Možná se prý rozhodne situaci řešit již při skládání sestavy. "Třeba ve Švédsku postavíme někoho k Honzovi Markovi, aby si Radulova začal také všímat," nastínil Růžička.

Reklama

Související témata: