Hlavní obsah

Češi na závěr Channel One Cupu nestačili na Finy a obsadili třetí příčku

MOSKVA/PRAHA

Čeští hokejisté zakončili své vystoupení na moskevském Channel One Cupu, druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour, prohrou 2:5 s Finskem. Jedněmi z hlavních postav duelu byli ruští sudí, kteří pískali až příliš úzkostlivě – celkem rozdali jednadvacet dvouminutových trestů! V tabulce turnaje tak Růžičkově týmu patří konečná třetí příčka, v celkovém hodnocení EHT jsou na průběžném druhém místě.

Článek

V brance českého národního týmu se poprvé ve své kariéře objevil jednadvacetiletý gólman finského TPS Turku Alexander Salák a už po osmdesáti vteřinách hry se poprvé zapotil. To když Sičák nešťastně tečoval pokus Finů, Salák ovšem stačil zareagovat včas. Růžičkův tým v první třetině trápila především nedisciplinovanost, na kterou v deváté minutě doplatil.

Při hře ve čtyřech Češi propadli u levého mantinelu, před obráncem Niskalou se otevřel volný prostor a přesnou střelou nad lapačku poslal Suomi do vedení. Ani obdržená branka Čechy nepoučila, v jedenácté minutě doplnil Čermáka na trestné lavici Marek a Finům se naskytla možnost dvojnásobné přesilovky trvající rovnou minutu a půl. Sehráli ji prachbídně, když už nějaký pokus vyslali, Salák jej spolehlivě lapil.

V závěru úvodní části český tým přeci jen přidal, po Červenkově vysunutí pálil osamocený Hlinka mimo, na hranici brankoviště pak neuspěl ani Klepiš. Tři vteřiny před vypršením dvacáté minuty postihla Čechy další nepříjemnost, když za katr ve stejný čas putovali Pilař se Starým. Jen za první třetinu tak národní tým obdržel šest dvouminutových trestů!

Hra ve třech se hráčům v červených dresech stala osudnou. Aalto nabil na modré čáře stojícímu Niskalovi, puk po jeho dělovce škrtl o Vašíčkovu hůl a skončil za zády bezmocného Saláka. Češi se v pokračujícím oslabení osmělili, přečíslení dvou na jednoho zakončil Klepiš střelou, která skončila na Lassilově vyrážečce. V 26. minutě se Češi vrátili do hry a i jim k tomu pomohla hra v početní výhodě. Klepiš našel příhrou zpoza branky Hlinku, který trefil skulinku mezi Lassilovými betony.

Radost z vyrovnání dlouho nevydržela

Ještě před vypršením poloviny základní hrací doby šli Češi už potřetí do tří, v největší šanci Finů zachránil již překonaného Saláka na brankové čáře stojící Sičák. Vzápětí se podobná možnost naskytla i Čechům a vedli si lépe. Rolinek nejprve svým pokusem orazítkoval tyč, o pár vteřin později byl ale již úspěšnější a srovnal na 2:2. Radost z vyrovnání ale nevydržela ani do druhé přestávky, v 39. minutě vrátil Seveřanům vedení střelou pod horní tyčku obránce Seikola.

V úvodu třetí třetiny si i český tým zahrál potřetí dvojnásobnou přesilovku, místo střelby ale hráči volili zbytečné přihrávky navíc a Lassilu tak prakticky neohrozili. V 47. minutě navíc Finové dosáhli čtvrtého gólu, když se jak jinak než při početní výhodě odrazil puk k Sahlstedtovi, na kterého už zívala úplně prázdná klec. Definitivní klid do finských řad vnesl v 55. minutě Voutilainen, když si po přečíslení pohrál jak s Čáslavou, tak Salákem a upravil na konečných 5:2 pro Seveřany.

Channel One Cup:
Česká republika - Finsko 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 26. Hlinka (Klepiš), 34. Rolinek (Blaťák) - 9. Niskala (Voutilainen, Seikola), 22. Niskala (Kuusela), 39. Seikola (Laine, Voutilainen), 47. Sahlstedt (Kuusela, Aalto), 55. Voutilainen (Niskala). Rozhodčí: Bulanov, Kulakov - Šeljanin, Sivov (všichni Rus.). Vyloučení: 10:11, navíc Čermák (ČR) 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 3000.
Česká republika: Salák - Pilař, Čáslava, Sičák, Krstev, Kutlák, Blaťák, Zíb - Čermák, Hlinka, Klepiš - Irgl, Marek, Rolinek - Vampola, Vašíček, Hořava - Lukeš, Červenka, Starý - od 21. navíc Květoň. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Lassila - Aalto, Mäenpää, Jaakola, Saravo, Mäntylä, Niskala, Seikola, Vallin - Kuusela, Sahlstedt, Koivisto - Anttila, Komarov, Koskenkorva - Kuhta, Lehterä, Voutilainen - Rita, Pakaslahti, Laine. Trenér: Jukka Jalonen.
Konečná tabulka turnaje Channel One Cup:
1.Rusko3300015:59
2.Finsko311018:75
3.Česko3100210:123
4.Švédsko300125:141

Reklama

Související témata: