Hlavní obsah

Junioři smetli Kazachstán 10:2, ve čtvrtfinále MS je čekají Rusové

Čeští hokejisté do 20 let postoupili na mistrovství světa v kanadské Ottawě do čtvrtfinále, když v rozhodujícím utkání základní skupiny A porazili Kazachstán vysoko 10:2. V boji o semifinále se svěřenci kouče Marka Sýkory utkají v pátek ve 21:30 středoevropského času s Ruskem. Čtyři branky vstřelil útočník Jan Káňa.

Článek

Český tým zahájil zápas proti outsiderovi možná ještě o něco lépe, než si sám představoval. Již po 109 odehraných vteřinách totiž otevřel skóre Knotek po parádní přihrávce Kubalíka. Vzápětí ovšem museli na trestnou lavici Valchař a brzy po skončení jeho trestu také Piskáček, ale Furch svou svatyni uhájil před pohromou. Při druhé početní výhodě Kazachstánu naopak ujel Szturc, byl zahákován Boljakinem a z nařízeného trestného střílení zvýšil na 2:0.

Soupeř však nesložil zbraně a dočkal se vzápětí vůbec prvního vstřeleného gólu na šampionátu, přičemž do té doby již v celkem 38 případech sám inkasoval. Alespoň na chvíli dodal klíčovému zápasu dramatický náboj v osmé minutě Oniščenko, když trefil poloodkrytou klec. Přesně za minutu však zvýšil na 3:1 po parádní souhře Káňa a odstartoval tak svůj velký střelecký koncert.

Růžička přidal čtvrtý gól

Uběhly další dvě minuty a čtvrtou branku přidal Růžička. Syn reprezentačního kouče přidal ve 13. minutě ještě další gól, a když si čeští mladíci o chvilku později měli možnost vyzkoušet poprvé v utkání početní výhodu, přetavili ji zásluhou Knotka za 36 vteřin v šestý gól. První část hry tak český tým ovládl jednoznačným poměrem 6:1, ačkoliv na střely zvítězil jen těsně 13:12.

Úspěšné bekhendové zakončení Okála ze 26. minuty odstartovalo další povedenou třetinu českých juniorů, kteří si s chutí zastříleli. O 36 vteřin později byl na konci další povedené kombinace Káňa, čímž také vyhnal z branky Jankova, jehož nahradil Grjaznov. Káňa však dvěma góly počastoval i jeho a mezi 27. a 36. minutou dosáhl čistého hattricku, čímž završil skóre na 10:1.

Zápas byl zcela rozhodnutý, ve třetí třetině tak Češi už pouze šetřili síly, nikam nespěchali a bavili se kombinačním hokejem. Se svou bohorovností to přehnali na začátku 52. minuty, kdy při vlastní přesilovce dopřáli gól Savenkovi, ani ten však nemohl vůbec nic změnit na třetí příčce a zároveň postupu do čtvrtfinále.

Skupina A:
Česká republika - Kazachstán 10:2 (6:1, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Knotek (Kubalík, Szturc), 6. Szturc z trestného střílení, 9. Káňa (Piskáček, Vincour), 11. Růžička, 13. Růžička (Szturc, Valchař), 16. Knotek (Růžička, Vincour), 26. Okál (Červený, Eberle), 27. Káňa (Kundrátek, Roman), 33. Káňa (Kundrátek, Okál), 36. Káňa (Kundrátek, Parýzek) - 8. Oniščenko (Kaznačejev, Vorobjov), 52. Savenkov. Rozhodčí: Kulakov (Rus.), Lärking (Švéd.) - Gemeinhardt (Něm.), Novák (SR). Vyloučení: 7:12. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 17 664.
Česká republika: Furch - Kundrátek, Dóczy, Parýzek, Jordán, Gudas, Štich, Piskáček - Vincour, Roman, Káňa - Kubalík, Knotek, Strapáč - Valchař, Růžička, Szturc - Eberle, Červený, Okál. Trenéři: Marek Sýkora, Zdeněk Moták a Rudolf Pejchar.
Kazachstán: Jankov (27. Grjaznov) - Boljakin, Tichonov, Safonov, Svistunov, Metalnikov, Ivašin, Netěsov - Ivanov, Savenkov, Mazula - Kaznačejev, Oniščenko, Vorobjov - Děnisenko, Fedosenko, Nurek - Lazorenko. Trenéři: Oleg Boljakin a Alexander Linjov.
Tabulka:
1. Kanada3300028:29
2. USA3300024:59
3. ČR4200220:146
4. Německo4100312:193
5. Kazachstán400042:460

Reklama