Hlavní obsah

Širší kádr hokejové reprezentace pokračuje v Edenu v přípravě

PRAHA

Česká hokejová reprezentace začala druhou fázi přípravy širšího kádru hráčů, pro které už skončila klubová sezóna. Minulý týden se připravovalo v pražském Edenu od středy do pátku deset hráčů, tento týden jich budou mít k dispozici asistenti hlavního trenéra Vladimíra Růžičky Josef Jandač s Ondřejem Weissmannem dvaadvacet.

Článek

Opět v Edenu bude tým trénovat do pátku, příští týden se přesune do Brna a 3. a 4. dubna sehraje ve Skalici a Trenčíně se Slovenskem první přípravné zápasy před mistrovstvím světa ve Švýcarsku.

Dnes ještě z dvaadvacetičlenného kádru chyběli kladenský gólman Miroslav Kopřiva, který měl už původně domluvený nástup do kempu v úterý, a útočník Jakub Klepiš z Omsku, jenž doléčuje nemoc. "Dneska a v úterý budeme ještě spíš bruslit, protože tu jsou donominovaní hráči, kteří nebyli delší čas na ledě. Pak už se budeme věnovat herním věcem - bránění, zakládání útoků, přesilovkám a oslabení," řekl novinářům Jandač.

Nově se dnes do kempu zapojili útočníci František Lukeš z Litvínova, Bedřich Köhler ze Zlína, Marek Kvapil z Vítkovic, Tomáš Horna z Kladna, obránci Michal Barinka s Angelem Krstevem z Vítkovic, Petr Čáslava z Pardubic, David Nosek ze Zlína, Vladimír Sičák z Českých Budějovic a brankář Jakub Štěpánek z Vítkovic.

Naopak omluvili se původně pozvaní útočníci Petr Hubáček s Lukášem Krenželokem z Vítkovic a Tomáš Kůrka z Českých Budějovic. "Hubáček má problémy s kolenem a možná půjde na chirurgický zákrok. Krenželok je nemocný. Kůrka má problémy se zády a s třísly," prozradil důvody omluvenek Jandač. Jejich místa zaujali Köhler, Lukeš a Horna.

Aktuálně tři nováčci

Už druhý týden přípravy začal pro gólmana Martina Pruska z Dinama Riga, beky Miroslava Blaťáka z Ufy, Jana Platila z Čeljabinsku, trio útočníků Ufy Leoše Čermáka, Michala Mikesku, Petra Vampolu, liberecké Václava Nedorosta a Pavla Kašpaříka, Davida Květoně z Třince a Petera Jánského z Litvínova.

Po zařazení čtyřiadvacetiletého Köhlera jsou v současném kádru celkem tři nováčci. Pokud by nastoupili v přípravných zápasech před šampionátem, mohli by si odbýt premiéru také gólman Jakub Štěpánek s útočníkem Markem Kvapilem z Vítkovic. V Brně se zapojí do přípravy útočník Jaroslav Hlinka ze švédského Linköpingu. "Ještě by nás měl doplnit jeden bek z vyřazených semifinalistů. Pokud se někdo zraní nebo onemocní, tak se může ještě něco změnit, ale takto bychom měli hrát proti Slovensku," podotkl Jandač.

Jágr se připojí začátkem dubna

Reprezentaci čeká poté kemp v Klášterci nad Ohří, odkud tým vyrazí k zápasům s Německem, které se hrají 11. dubna v Řeznu a o den později v Ingostadtu. Zatím není jisté, zda se tam už představí hvězda Omsku Jaromír Jágr. "Jarda zůstává v Rusku, přijede až začátkem dubna a pak ho zabudujeme. Jestli pojede do Německa, to teprve uvidíme," doplnil Jandač.

Právě 12. dubna končí také základní část NHL, odkud stavitelé národního týmu vyhlížejí další zvučné posily. "Širší výběr hráčů máme, Vláďa Růžička je v kontaktu s hráči. S některými se mluvilo, s dalšími bude. Stejně teď odpovědí, že se soustředí na play-off," připojil Jandač.

Ví, že získat hráče ze zámoří má spoustu úskalí. "První věc je, aby jejich týmy nebyly v play-off. Další pak, aby byli hráči zdravotně v pořádku a manažeři je pustili. A za třetí, musí mít chuť hrát," doplnil Jandač s tím, že se dá čekat i na hráče z prvního kola bojů o Stanleyův pohár.

Generálkou na šampionát bude turnaj Euro Hockey Tour v Liberci od 16. do 19. dubna, kde už by se některé posily z NHL mohly objevit. Šampionát začíná 24. dubna a český tým do něj vstoupí druhý hrací den.

Nominace českých hokejistů na další přípravou fázi v pražském Edenu
Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL)
Obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), David Nosek (Zlín), Vladimír Sičák (České Budějovice), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL)
Útočníci: Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), Václav Nedorost, Pavel Kašpařík (oba Liberec), Peter Jánský, František Lukeš (oba Litvínov), Tomáš Horna (Kladno), Bedřich Köhler (Zlín), Marek Kvapil (Vítkovice), David Květoň (Třinec), Jakub Klepiš (Omsk/KHL)

Reklama

Související témata: