Hlavní obsah

Slovensko prověří další adepty nároďáku, zachytají si oba brankáři

PRAHA

Především šance pro nové tváře probojovat se nastálo do kádru hokejové reprezentace, to bude úterní zápas českého národního týmu na Slovensku. V Košicích se u příležitosti oslav 80 let slovenského hokeje představí v českém dresu hned sedm nováčků a během zápasu se v brance protočí oba brankáři Jakub Štěpánek i Marek Schwarz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Marek Schwarz na tréninku hokejové reprezentace

Článek

„Začne chytat Štěpánek a druhou půlku zápasu odchytá Schwarz,“ oznámil na pondělním srazu českého výběru pro duel se Slovenskem asistent Josef Jandač. „Rozhodli jsme se tak už dávno, nechceme aby jeden z brankářů jen zbytečně seděl na lavičce. Brankáře pro čtvrteční zápas s Finskem však určíme až ve středu,“ dodal Jandač, jenž pro úterní zápas povýší do funkce hlavního kouče, protože Vladimír Růžička bude ve stejný den na tréninku v Praze s mužstvem, které bude český hokej reprezentovat na turnaji Channel One Cup.

K němu se ze sestavy pro Košice přidají pouze oba brankáři a obránce Angel Krstev. Z toho pohledu se může zdát zápas na Slovensku takřka bezvýznamný. „Je to zápas národního týmu, takže ´o ničem´ to určitě není,“ odporuje ale Jandač. „Nominovali jsme především hráče té mladší věkové kategorie, kterým se daří v klubech a pro které to může být šance se ukázat,“ pokračoval. Největší hvězdou ´jeho´ výběru je bezesporu Jan Marek, pro nějž to bude zkouška způsobilosti po nedávném zranění nohy.

Marek bude pravděpodobně kapitánem

Útočník Magnitogorsku bude také s největší pravděpodobností jmenován kapitánem týmu. Ačkoliv trenéři ještě ´céčko´ nikomu neudělili, očekává se, že připadne někomu z hráčů, kteří jezdí na akce Euro Hockey Tour. Vedle Marka připadají v úvahu také Krstev nebo Lukeš.

Slovensko připravilo do Košic silný výběr s několika hvězdami a těší se, že důstojně oslaví 80 let místního hokeje. „Je to logické a připomíná to oslavy 100 let hokeje u nás. Ale doufám, že to nedopadne tak jako v Praze, kde Slováci tehdy s mladým výběrem dostali výprask. My chceme nějaký výsledek uhrát,“ přeje si Jandač, který už dvakrát jako hlavní kouč českou reprezentaci vedl. Pokaždé to bylo právě proti Slovensku a pokaždé byl na straně poražených.

„Tenkrát bylo mužstvo složené převážně z hráčů, o kterých nebylo jasné, zda se mohou dostat do nominace pro mistrovství světa. Zatímco Slováci měli takřka hotový tým pro šampionát. Takže rozdíl byl jasný a Slováci zaslouženě vyhráli. Určitě ale nebudeme chtít prohrát i tentokrát,“ tvrdil odhodlaně a odtajnil sestavu týmu pro zápas v Košicích.

Sestava české reprezentace pro utkání v Košicích:
Štěpánek, Schwarz - Hunkes, Derner, Gulaši, Krstev, Hrabal, Drtina, Lučka, Kolář - Kvapil, Vampola, Kašpar - Lukeš, Marek, Kůrka - Růžička, Langhammer, Květoň - Kubiš, Birner, Černý.

Reklama

Související témata: