Hlavní obsah

Brankář Štěpánek: Je to sen, který jsem vlastně ani nikdy neměl

PRAHA

Sen, který bude muset teprve vstřebat, protože ho nikdy neměl. Tak definoval mladý vítkovický gólman Jakub Štěpánek svou nominaci do výběru české hokejové reprezentace pro olympijské hry ve Vancouveru. Vedle něho pozval trenér Vladimír Růžička také očekávanou jedničku Tomáše Vokouna a dalšího mladíka Ondřeje Pavelce, kteří působí v zámořské NHL.

Foto: Petr Horník, Právo

Český brankář Jakub Štěpánek (uprostřed) při reprezentačním tréninku

Článek

Štěpánka místo v nominaci příjemně překvapilo. "Určitě mám velkou radost. Jsem plný všech možných pocitů, ale radost rozhodně nad všemi převažuje," řekl dnes třiadvacetiletý gólman v rozhovoru s ČTK.

Jak následně připustil, vše bude muset teprve zvolna vstřebat, za poslední rok se toho totiž v jeho kariéře odehrálo opravdu hodně. "Abych řekl pravdu, tak takový sen jsem ani nikdy neměl. Byl jsem realista, který zná své možnosti. Vždyť před rokem jsem ještě ani nechytal pravidelně v extralize. Že bych tehdy myslel třeba právě na Vancouver? Nejsem blázen," připomněl Štěpánek svůj strmý vzestup.

Poté, co se však objevil v širší nominaci, ve svou účast na olympiádě doufal. "Tajně jsem doufal a věřil, že by to mohlo vyjít. Ale když jsem to sledoval a trenér začal jmenovat brankáře, tak jsem si vůbec nevěřil, že tam budu," přiblížil své pocity Štěpánek.

Důvěra trenéra

Je moc rád, že má i nadále důvěru trenéra Růžičky, kterou si velkou měrou vybojoval na letošním světovém šampionátu ve Švýcarsku. "Důvěra trenéra je moc důležitá, ať už je to v klubu nebo v reprezentaci," podotkl.

Že půjde o vrchol dosavadní kariéry, o tom není v Štěpánkově případě pochyb. "Já jen doufám, že tam nakonec odcestuju. Přece jen do olympiády schází ještě více než měsíc a za tu dobu se toho může ještě hodně stát," poznamenal Štěpánek. "Každopádně pokud to vyjde, bude to obrovský zážitek," dodal talentovaný gólman.

Zabývat se zbytečně moc myšlenkami na cestu do Vancouveru však nehodlá. "Naprosto nepřipadá v úvahu, že by se člověk třeba nějak šetřil. Hraje se extraliga, do olympiády zbývá odehrát ještě asi 15 kol a ta budou o mnohém rozhodovat. Chci dobře odvést svou práci v klubu, podávat dobré výkony a až teprve potom se rád budu zaobírat olympiádou," uvedl Štěpánek.

Role náhradníka

Radost mu nijak nekazí ani vyhlídka na to, že se třeba v olympijském turnaji vůbec nepředstaví. "Já jsem to říkal už před mistrovstvím světa. Jsem naprosto smířený s tou rolí náhradníka. Je mi jasné, že Tomáš Vokoun bude jednička, a nemám s tím problém. I přesto ale člověk musí být v dobré formě," podotkl Štěpánek.

Sám fakt, že se nakonec dostal mezi vyvolené, prý nijak slavit nebude. "Nejsem typ člověka, že bych to měl nějak přehnaně slavit. Zítra je Silvestr, tak si přiťukneme, dáme skleničku a v té souvislosti to třeba spojíme i s tou nominací, ale rozhodně to nebude nic velkého," uzavřel Štěpánek.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko