Hlavní obsah

Nový je z olympijské nominace nadšen, Šlégr by vzal i Mensatora

PRAHA

Spokojenost vyjádřily bývalé hokejové legendy Josef Paleček, Milan Nový a Jiří Šlégr s nominací české reprezentace pro únorové olympijské hry ve Vancouveru. Výběr, který ve středu zveřejnil hlavní kouč Vladimír Růžička, se zamlouval všem osloveným pánům, nejvíc nadšený pak byl někdejší kanonýr Nový. "Dobrá volba! Trenéři už to ani lépe vybrat nemohli," liboval si v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

"Celý tým je sestavený velmi dobře," myslí si Milan Nový. Nejvíce se mu zamlouvá nezvyklá varianta s osmi obránci a dvanácti útočníky. "Na turnaji většinou uspěje tým, který dostává málo gólů. Útoky můžete stáhnout na tři, ale když pak máte jenom šest obránců... Byl jsem na letošním MS ve Švýcarsku a viděl na vlastní oči, jaké jsme měli problémy. Vždyť nakonec musel hrát v obraně i Rolinek," připomněl potíže s beky na posledním šampionátu.

Nominace defenzivně laděného útočníka Tomáše Rolinka byla pro Nového příjemným překvapením. "Na posledních akcích národního týmu byl skvělý. A bude týmu velmi platný, stejně jako Josef Vašíček. Tajně jsem doufal, že se tihle dva do kádru dostanou, ale moc jsem to mu nevěřil. Ovšem nakonec tam jsou," mnul si bývalý střelec Kladna na dálku ruce.

Šlégr by vzal Mensatora

Výběr Vašíčka potěšil i obránce Jiřího Šlégra. "Tenhle urostlý hráč bude před brankou hodně platný. Nemůžeme mít v útoku jen samé hvězdné střelce," přidal svůj názor. Na druhou stranu jej zaskočilo, že nebyli nominováni obránci Roman Hamrlík a Jaroslav Špaček. "Já bych je na turnaj určitě vzal. Je důležité mít v týmu podobné vůdce. Takové, jakými byli v Naganu Petr Svoboda a Vláďa Růžička."

Olympijský vítěz z Nagana vzápětí překvapil názorem na sestavu brankářů. "Tomáš Vokoun byl jasná volba, trenéři mu hodně věří. Já bych ale vzal také Lukáše Mensatora," řekl svůj tip. "Už má nějaké reprezentační zkušenosti a navíc je to hodně pracovitý kluk," prohlásil Šlégr o karlovarském gólmanovi, jenž nedávno chytal i v první hokejové lize.

Paleček je rád za dravé mládí

To Josef Paleček o vybraném triumvirátu Vokoun, Pavelec, Štěpánek nepochybuje. "Mluvilo se i o šanci Marka Schwarze, který v poslední době chytal velmi dobře. Ale i Štěpánek podával skvělé výkony, navíc byl i na posledním mistrovství světa. Jeho nominace se dala očekávat," prohlásil Paleček, jenž stejně jako Šlégr nevěnoval nominaci olympijského týmu zvýšenou pozornost a dozvěděl se ji až od Sport.cz.

Bývalý reprezentační útočník a mistr světa z roku 1972 je potěšen tím, že v nominaci dostali hodně přednost spíše mladší hráči. "Například v obraně dali trenéři přednost mladému a agresivnějšímu pojetí a je to podle mne jenom dobře. Třeba takový Blaťák hraje ve vynikající formě," myslí si bývalý trenér Karlových Varů, jenž je momentálně bez angažmá. Sice potvrdil, že dostal několik nabídek, ale před koncem roku zatím další trenérskou štaci nechtěl řešit.

"Mladší hráči mohou příjemně překvapit, třeba kluci jako Fleischmann nebo Červenka budou dávat góly," přeje nové generaci i Nový, jenž je dodnes s 592 nastřílenými góly v čele Klubu hokejových střelců. A jeho důvěru má nadále i 38letý Jaromír Jágr. "Pořád bude hodně platným hráčem. On když gól nedá, tak na něj aspoň přihraje," tvrdí.

Šlégr: Třeba překvapíme jako v Naganu

Při hodnocení celkových šancí českého týmu na olympiádě však zůstává opatrný. "Naší výhodou je, že s námi nikdo moc nepočítá, takže můžeme hlavní favority zaskočit. Ale kdyby olympiádu vyhrál někdo jiný než Kanada a Rusko, tak bych byl hodně překvapený," prohlásil Milan Nový.

To Jiří Šlégr je mnohem optimističtější. "Olympiáda je příliš krátký turnaj a stát se může cokoliv. Šanci má každý včetně nás, i když se v poslední době nedaří. Ale když vzpomenu na Nagano, tak tam se sešel skoro stejný tým, který předtím totálně vyhořel na Světovém poháru. A i proto jsme měli velkou motivaci něco dokázat. A já věřím, že se nám to povede znovu," řekl současný trenér Litvínova.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.