Hlavní obsah

Eliáš věří, že si zahraje víc než v Turíně a dovede tým k medaili

Kapitán hokejové reprezentace pro olympijské hry ve Vancouveru Patrik Eliáš věří, že český tým získá na vrcholné akci sezóny jednu z medailí. Sám doufá, že si zahraje mnohem více než na minulé olympiádě v Turíně, kde se v sestavě objevil pouze v prvním utkání a kvůli pohmožděným žebrům pak sledoval zbytek turnaje pouze v roli diváka.

Článek

Třiatřicetiletý Eliáš, který je dlouhá léta jednou z klíčových postav New Jersey v zámořské NHL, sice nechtěl předjímat, na jaké příčce český tým ve Vancouveru skončí, ale zdůraznil, že bez umístění na stupních z her odjíždět nehodlá. "Naším cílem je zisk medaile, cokoliv jiného bude zklamáním," řekl Eliáš zámořským novinářům.

Před necelými čtyřmi roky v Turíně si příliš nezahrál. Zraněná žebra z prvního utkání ho vyřadila ze hry a Eliáš si tak nemohl bronzovou medaili vychutnat plnými doušky. "Bylo to krátké, ale nakonec díky té medaili alespoň trochu příjemné. Když však nejste součástí týmu, nemůžete si to tak užít," vzpomínal Eliáš. Věří proto, že si ve Vancouveru vše vynahradí. "Snad si tentokrát zahraji na celém turnaji a s klukama si to pořádně užijeme," přál si Eliáš.

Třetí olympiáda 

Třebíčský rodák Eliáš bude mít na své třetí olympiádě na rozdíl od spoluhráčů ještě jeden úkol navíc. Povede tým v roli kapitána. Sám přiznal, že ho to docela překvapilo a dozvěděl se o tom až díky SMS od bratra, když se ve středu ráno vzbudil. "Neměl jsem žádné náznaky. Bylo tady pár kluků, kteří to mohli dostat. Stačí se podívat jen na některé minulé turnaje, kde jsem byl součástí týmu - Marek Židlický byl kapitánem, taky Tomáš Kaberle," podivoval se Eliáš.

Jestliže jeho volba reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky překvapila, trenéra Ďáblů Jacquese Lemairea ani v nejmenším. "Je to špičkový hráč a je jím v NHL dlouhé roky. Nejen my máme možnost vidět, jak kvalitním hráčem je. Je pro něho skvělé být v nominaci a navíc kapitánem. Jsem za něho opravdu šťastný," prohlásil Lemaire na adresu svého svěřence, který si v této sezoně připsal ve 23 zápasech 21 bodů za osm branek a 13 asistencí.

Roli kapitána přijal s humorem

Samotný Eliáš bere svou roli kapitána jako velkou poctu, přijal ji však s humorem. "Možná je to proto, že jsem doma během léta získal trenérskou licenci," řekl s úsměvem.

Složení týmu s devíti pamětníky turínské olympiády, které zvolili trenéři, se mu zamlouvá. A těší se na souhru s Jaromírem Jágrem, s nímž by mohl nastupovat v první útočné formaci. "Říkal v průběhu minulých let, že je jeho cílem hrát na olympiádě, ale že tam chce jet v nejlepší formě. Bude důležitým článkem týmu. Hrál jsem s ním na mistrovství světa a má v sobě pořád hrozně moc talentu. Není pochyb, že je připravený a má mužstvu stále co nabídnout," prohlásil Eliáš.

Reklama