Hlavní obsah

Matematika drsně počítala, Češi Karjalu projeli na plné čáře

PRAHA

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Určitě pamatujete na tento pohádkový a úsměvný song. Při aplikaci na současnost a českou hokejovou reprezentaci jde ale o horor. Čísla po turnaji Karjala Cupu jsou neúprosná. První podnik evropské tour vynesl nemilosrdný matematický výsledek. Češi byli téměř ve všem nejhorší.

Foto: David Veis, ČTK

Smutný trenér Alois Hadamczik. Na první akci sezóny se ani jednou neradoval z výhry.

Článek

Tvrdý direkt na sebevědomí přistál na tváři českého národního týmu. Ve čtvrtek ještě hrdý tým úřadujících mistrů světa. V neděli po obědě stále úřadující šampióni, kteří však museli sklopit zrak hluboko k zemi. Možná ještě hlouběji.

Ano, jde o první turnaj sezóny, druhý může vypadat jinak. Ale tady jde obrázek porážky. A ten trenér Alois Hadamczik nevykreslil nejlépe. Stačí si připomenout pár jeho vět.

„Z některých hráčů jsem zklamaný, celý turnaj beru jako neúspěšný. Ani jednou jsme nevyhráli, navíc jsme dělali chyby, které si nemůžete dovolit ani v klubu.  V utkání s Ruskem jsem musel na tým zvýšit hlas. Řekl jsem, že jsem přijel vyhrávat, ne koukat na to, jak sami dovolíme soupeři dávat góly. Mezinárodní hokej je něco jiného než klubová soutěž. Mnozí jsou mistři světa, historie jim to nevezme. Ovšem máme novou sezónu, kdy je třeba znovu jít do všeho naplno,“ citoval kouče hokej.cz.

Jeho výrokům se nelze divit, stačí se podívat na statistiky turnaje. Jsou nelítostně vypovídající.

Česko na turnaji Karjala Cup
Umístění: Nejhorší - Česko, nejlepší - Finsko
Tým vedený Aloisem Hadamczikem nezískal žádný bod a skončil poslední. A to bez jakýchkoliv pochyb. Stejné umístění Česku patřilo na finském turnaji i loni.
Výhry: Nejhorší - Česko, nejlepší - ostatní tři týmy vyhrály vždy dvakrát
Tři pokusy, které nepřinesly ani jednou radost. Nejblíže k výhře měl národní tým v úvodním utkání se Švédskem, které se odehrálo v Českých Budějovicích. Ale nestalo se. Zkrat v sedmi minutách a tři obdržené góly utkání otočily.
Prohry: Nejhorší - Česko, nejlepší - ostatní tři týmy prohrály vždy jednou
Lehké počty, kde byla odpověď zodpovězena v řádcích předešlých. Tři pokusy = tři nezdary.
Vstřelené góly: Nejhorší - Česko, nejlepší - Finsko
Sto osmdesát minut a jen čtyři vstřelené góly. Kašpar, Červenka, to je špička Kontinentální hokejové ligy. Na turnaji ale ani oni nenašli optimální rozpoložení. Kašpar si připsal dvě asistence, přesná trefa žádná, Červenka vstřelil jeden gól. Nejproduktivnějším se stal Klepiš za dva góly. Finové vstřelili celkem branek devět.
Inkasované góly: Nejhorší - Česko, nejlepší - Finsko
Finské mužstvo inkasovalo za celý turnaj dvakrát, Česko si připsalo na svůj účet o deset gólů více. Nejkřiklavější je výprask právě od Finů 5:0, kdy během 76 sekund přišel krutý vichr ze země tisíce jezer, který přinesl tři drtivé zásahy.
Vyloučení: Nejhorší - Švédsko a Rusko, nejlepší - Finsko
Zde žádný tým v součtu všech zápasů nevynikal. Po čtrnácti vyloučených mělo Švédsko a Rusko, Česko třináct a Finsko dvanáct.
Využití přesilovek: Nejhorší - Česko, Finsko, nejlepší - Švédsko
Švédští hráči využili tři početní výhody. Rusové uspěli dvakrát a Česko s Finskem jednou.
Minusové body: český "útok" na špici
Vzhledem k výsledkům se nelze divit: 1. Škoula (Česko), Lindström (Švédsko) oba 4 záporné body, 3. Vašíček, M. Růžička, Kvapil, Kreps, Němec (všichni Česko) všichni -3.

Reklama