Hlavní obsah

Krásné gesto. Čeští a ruští hokejisté uctili památku zesnulého trenéra Říhy

Helsinky/Praha

Jako vždycky se před startem zápasu postavili na modrou čáru, sundali si helmy, ještě před státními hymnami ale došlo na minutu ticha. Hokejisté české i ruské reprezentace tak před vzájemným soubojem na turnaji Karjala ve finských Helsinkách uctili památku trenéra Miloše Říhy, který zemřel 1. září ve věku jednašedesáti let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zesnulý Miloš Říha

Článek

Přestože Češi na prvním podniku seriálu Euro Hockey Tour odehráli již zápasy se Švédy a Finy, vzpomínku na kouče, který národní tým vedl v uplynulých dvou sezonách, si nechali až na duel se sbornou.

Ne náhodou, neboť Říha osm sezon své trenérské kariéry působil i v Rusku, kde si udělal obrovské jméno a byl respektovaným odborníkem. V ruské Superlize vedl Chimik Voskresensk a Spartak Moskva. Hokejisty Spartaku pak trénoval i v Kontinentální lize, stejně jako v ní koučoval i Atlant Mytiššci, Petrohrad a Omsk.

Největším Říhovým úspěchem v KHL byl postup s podceňovaným Atlantem Mytišci do finále play off v ročníku 2010/11. Díky tomu byl vyhlášen trenérem sezony.

„Ještě před zápasem uctili hráči i činovníci v Hartwall Areně minutou tichu památku trenéra Miloše Říhy. Dneska hrajeme i za vás, trenére," uvedl na svém Twitteru český národní tým, který po Říhovi převzal od této sezony šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán.

Reklama