Hlavní obsah

Nech nám tady peníze, slyšel Nedvěd v Liberci před nástupem k reprezentaci

PRAHA

Hádat, kdo byl v úterý nejstarším hráčem na srazu hokejové reprezentace, nebylo obtížné. Devětatřicetiletý Petr Nedvěd si z toho ani moc nedělá. Sám ví, že přesně za měsíc se dostaví další mezník. Domů mu vkročí čtyřicítka. Ale ještě předtím mu kustodi našijí na dres kapitánské céčko pro finskou Karjalu, první podnik Euro Hockey Tour 2011/12. „Jsem rád, že tady můžu být, nemohl jsem se dočkat,“ přiznal útočník Liberce.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nedvěd na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Ve čtvrtek proti Švédsku budete mít na dresu kapitánské céčko, co vy na to? Jde o rozhodnutí trenérů, krátce jsme o tom hovořili. Asi to vyplynulo z toho, že jsem nejstarší. Jako dárek k narozeninám to ale neberu, narozeniny skoro neslavím, už jich bylo tolik, že to je zbytečný. Je to pořád stejný. Ale jsem šťastný, je pro mě čest reprezentovat, je to pro mě obrovská výzva.

Zažil jste i atmosféru v kanadské reprezentaci na olympiádě v Lillehammeru. Dá se srovnat nálada s českou kabinou? To je podobné. Vždycky to je o partě. To je jediná šance, jak může mužstvo dojít daleko.

Jak hodně bude odlišný hokej teď s porovnáním s tím před patnácti lety? V uvozovkách je pořád stejný. Bude ale daleko rychlejší, více soubojů, nebude tolik času na nějaké velké myšlenky. I když se bude hrát na větších kluzištích, tak hra bude nahoru dolů.

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace foto: Právo/Petr Horník

Nebál jste se zranění v posledních zápasech extraligy? Nad tím jsem ani nepřemýšlel. Musím říct, že jsem asi poslední dva zápasy pociťoval únavu, ale s trenérem Kalousem se o tom bavíme. Hodně často přesáhnu pětadvacet minut za zápas, někdy jsem se přehoupl i přes třicet, což je obrovská porce. Ale do čtvrtka je dost času, takže nějakou sílu zase naberu. Kdyby zranění přišlo, tak se s tím nedá nic dělat. Byl bych zklamaný, ale takový je někdy sport.

Co vám řekli před odjezdem z Liberce? Abych jim tam nechal nějaké peníze jako zápisný (smích). Hodně kluků říkalo, že se budou koukat, budou fandit, tak abych se nevrátil s nějakou ostudou.

Nebudete mít trému? Před zápasem nejsem nervózní, ale kdo ví. Nějaké zápasy jsem už odehrál, spíš jsem natěšený.

Liberecký kapitán Petr Nedvěd, teď i kapitán reprezentacefoto: ČTK/Radek Petrášek

Může mít vliv na pocity i kapitánské céčko? Určitě, určitě. Jak jsem nepočítal s nominací, tak jsem nepočítal ani s céčkem. Myslel jsem, že někteří kluci tady už céčko měli, že někdo tuhle funkci měl. Všiml jsem si, že céčko neměl ani Jarda Jágr, ale to bylo z důvodu, že on ho asi nechtěl.

Řešíte věk? Céčko?

Věk... Už neslyším, to jsou první příznaky (smích). Zatím ne, uvidíme, jak to budu zvládat. Ve čtyřiceti se můžu určitě těžko cítit jako ve dvaceti. Myslet si, že člověk zregeneruje do druhého dne, to je nesmysl. Ale v létě jsem měl možnost dobře potrénovat, takže to je i výsledek této sezóny. Ne nadarmo se říká, že zima se zeptá, co jsi dělal v létě.

Reklama