Hlavní obsah

Nejhorší zápas, zlobil se kouč Švédů po debaklu s Čechy. Podobal se krachu z finále MS

ÖRNSKÖLDSVIK

Když už čeští hokejisté porazí Švédy, bývá to většinou výsledkově velmi těsná a do poslední minuty dramatická bitva. V úvodním duelu na turnaji Karjala si však svěřenci Aloise Hadamczika už na začátku třetí třetiny vystříleli pohodlné vítězství 5:2 a neoblíbeného severského soupeře nezvykle většinu zápasu přehrávali. Švédští vicemistři světa tak mají na začátku sezóny o čem přemýšlet.

Foto: ČTK/AP

Na brankáře české reprezentace Jakuba Štěpánka dotírá švédský hráč Mika Hannula.

Článek

“Byli jsme příliš naivní,” zlobil se kouč Tre kronor Per Marts v rozhovoru pro list Aftonbladet. Švédští fanoušci i hráči mají ještě v živé paměti potupnou finálovou porážku od Finska 1:6 z MS v Bratislavě. Tehdy se Švédové sesypali v poslední třetině, kterou prohráli 0:5 a podobný kolaps zopakovali i ve čtvrtek v Örnsköldsviku.

Ještě v čase 43:13 svítil na tabuli stav 2:2. O tři minuty později už to bylo 2:5. “Dostali jsme v téhle fázi trochu smolný gól a náš optimus zemřel. Valila se na nás spousta protiútoků, což jsme nakonec nevydrželi,” uznal zklamaný Marts a přiznal, že čtvrteční porážka patří k vůbec jeho nejhorším zápasům u reprezentace.

Švéd Jonas Brodin a Jiří Novotný bojují u mantinelu v utkání na turnaji Karjala.foto: ČTK

“Ano, je to tak.  Musíme trochu změnit přístup,” nábadal svůj notně omlazený reprezentační výběr. Srovnání s výpraskem od Finů ve finále MS však odmítl:  “To ne. Myslím, že to s tím nemá nic společného.”

Pokažený debut

Jeho tvrzení podpořil i kapitán  Niklas Persson, který si finálovou potupu na vlastní kůži prožil: “Tohle mě vůbec nenapdlo. Myslím, že jsme minimálně ukázali emoce. Máme hodně nových hráčů, kteří nemají náš systém zažitý. Je dost náročný a vyžaduje hodně bruslení,” vysvětluje  hráč CSKA Moskva.

Petr Nedvěd debutujícího gólmana vůbec nešetřil.foto: ČTK/AP

Velice nerad bude na utkání s Čechy vzpomínat brankář Gustaf Wesslau, kterého dvakrát nachytal u bližší tyče devětatřicetiletý kapitán Petr Nedvěd. V obou případech šlo o vedoucí branku a obě trefy byly jako přes kopírák, akorát pokaždé z jiné strany.

“Při prvním gólu jsem byl trochu rozrušený. Hrozně moc jsme chtěl puk chytit, asi se na mě podepsala nervozita. Měl to být pro mě rutinní zákrok,” smutní šestadvacetiletý debutant ve švédské bráně. “Kluci makali skvěle. Kdybych tak chytil o pár střel víc, zápas mohl nejspíš vypadat jinak,” dodal gólman.

Reklama

Související témata: