Hlavní obsah

Pešána trápí bída na vhazování, kapitán Nestrašil nechce být u porážek

Moskva/Praha

Druhou porážku na moskevském Channel 1 Cupu museli skousnout čeští hokejisté, když je i v sobotu proti domácímu Rusku (1:4) trápily stejné věci jako o dva dny dřív v duelu s Finy (3:4). Znovu bídná bilance na vhazování či nedůraznost v obranném pásmu a přišla od soupeře i opakovaná lekce z efektivity.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský hokejista Andrej Kuzmenko střílí na turnaji Channel One Cup gól do sítě České repibliky, překonal Romana Willa.

Článek

Bez ohledu na výsledek nedělního dopoledního souboje se Švédskem skončí národní tým ve druhém díle evropské tour na posledním místě. Trenéra Filipa Pešána krajně mrzelo, jak nepříznivě se duel se sbornou vyvíjel. „Chybělo nám to, čím se Rusové během první třetiny dvakrát prosadili, tedy střela schovaná za clonou hráčů," říkal kouč.

Dobrý vstup usnadnil soupeři počínání v zápase. „Námi vystřelené puky na ruskou branku Samonov v drtivé většině případu viděl, a to se hned každému gólmanovi chytá lépe," uvažoval Pešán.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Gólman české hokejové reprezentace Roman Will v akci během zápasu s Ruskem.

Z 34 pokusů českého mužstva o zakončení se ujala rána Lukáše Sedláka. „U něj jsme přitom ještě ráno nevěděli, jestli mu sekyrou z finské hole pohmožděná ruka dovolí vůbec nastoupit. Ale patřil pak k nejlepším hráčům. Nejenže dal jedinou branku, ale dobrým pohybem a dravostí si vynutil i dva ruské fauly. Potřebovali jsme něco k tomu jeho kontaktnímu gólu ještě něco přidat," mínil kouč.

Jenže české přesilovky neměly kýžený efekt. „Rusové naprosto úžasně blokovali střely. Měli jsme hrát přece jen živěji a nedovolit soupeři, aby si rozjel své tempo. Hrál zkušeně a zase jsme spíš jen dotahovali. Nechci být alibista, ale přece jen se projevil rozdíl v kvalitě soutěží, KHL je diametrálně jinde než extraliga," řekl Pešán.

Nejvíc ho ale trápila znovu nezvládnutá buly. Z 56 jich Češi vyhráli jen 20. „Problém nám zůstal na vhazování, zejména v obranném pásmu, kde hráčům, kteří nejsou ryzí centři, přece jen schází jistota a větší sebedůvěra," zmínil Pešán. „Jak máme špatné buly, tak nejsme vůbec na puku. Vyčítám to i sobě, prohrál jsme první čtyři, na něž jsem šel. Člověk si pak přestává věřit, že při vhazování uhraje puk na svou hokejku," připustil i kapitán Andrej Nestrašil.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Překonaný ruský brankář Alexander Samonov v utkání s hokejisty Česka.

Za další klíčový moment duel označil české trenér třetí gól obdržený hned při prvním střídání třetí části. „Chtěli jsme zatočením sestavy dát naší hře impulz, jenže gól po padesáti vteřinách sundal mužstvo o několik pater níž," uvažoval Pešán. „Tohle psychice samozřejmě nepřidalo," uznal také obránce Andrej Šustr. „Měli jsme v zápase pasáže, kdy jsme měli víc ze hry, ale bylo to Rusko, kdo dával góly v pravý čas," uvažoval Netrašil.

„Začátek nám trestuhodně utekl, opakovaně jsme si špatně rozebrali hráče. Každá prohraná buly navíc stojí hodně sil, ztrácíte efektivitu ve hře a bez puku nemáte ani možnost si něco vytvořit," mínil další z krajánků z KHL v české sestavě Andrej Šustr.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský hokejista Anton Burdasov slaví gól v české síti.

Kvalita soupeře byla zjevná. „Jamile domácí otočili hru, dávali si puk prakticky naslepo a měli větší tlak do branky. Před tou jejich jsme měli víc clonit nebo pokoušet se o dorážku, ale často tam nikdo z nás nestál," říkal Nestrašil, jenž jako kapitán mužstva na tomto turnaji nechce dopustit třetí porážku v řadě. „Máme sotva 17 hodin na odpočinek, ale se Švédy musíme urvat lepší výsledek," doufal.

Reklama