Hlavní obsah

Dojemná chvíle českého hokeje. Marek, Rachůnek a Vašíček byli uvedeni do Síně slávy

CHOMUTOV

Jeden z nejsmutnějších momentů musel ve čtvrtek ustát český hokej. V Chomutově fanoušci i rodinní příslušníci před zápasem se Švédskem zažili dojemné chvíle. Do Síně slávy byli uvedeni Miroslav Kluc, Vlastimil Sýkora a trojice hráčů, která 7. září zahynula při letecké katastrofě u Jaroslavle. Všichni si v zaplněné hale opět připomněli tragickou smrt Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Legendární chomutovský hokejista Miroslav Kluc (zleva), vdovy po tragicky zesnulých hokejistech Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi a sestra Josefa Vašíčka při slavnostním uvádění do síně slávy v Chomutově.

Článek

Jako první převzal plaketu od Tomáše Krále, prezidenta Českého svazu ledního hokeje a Jiřího Králíka, předsedy návrhové komise, přímo na ledě devětaosmdesátiletý Miroslav Kluc, stejně starý Vlastimil Sýkora si cenu převezme v místě bydliště. "Je to pro mě veliká čest, deset sezón v Chomutově nelze zapomenout," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Kluc, který byl právě v Chomutově uveden do Síně slávy.

Po těchto dvou žijících legendách přišla na led Lucie Marková, manželka Jana Marka, která si za potlesku vyprodané haly přebrala plaketu za svého manžela. Za Karla Rachůnka převzala ocenění manželka Kateřina. Nelehkou chvíli prožívala i sestra Josefa Vašíčka, Markéta. Po krátkém ale důstojném přijetí do Síně slávy fanoušci ve stoje tleskali všem oceněným, na závěr skandovali. „Mistři, mistři.“

Legendární chomutovský hokejista Miroslav Kluc (zleva), vdovy po tragicky zesnulých hokejistech Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi a sestra Josefa Vašíčka při slavnostním uvádění do síně slávy v Chomutově.foto: Právo/Milan Malíček

Spoluhráči, kteří je osobně znali, zůstali při ceremoniálu v kabině. Tento postoj přivítal i kapitán Tomáš Rolinek. „Stát na modré a vše si opět připomínat by pro nás bylo mnohem horší.“ „Proti tomu se nejde ubránit, jde o hrozné neštěstí,“ připojil se Roman Červenka, nejlepší střelec Kontinentální ligy, který se s Rachůnkem, Markem a Vašíčkem také potkával v ruské soutěži.

Dresy s číslem 4, 15 a 63 už nikdo v reprezentaci neoblékne

Po přijetí pěti nových členů do Síně slávy národní tým nastoupil k utkání proti Švédsku, při kterém česká reprezentace zahájila turnaj Channel One Cup.

Čísla 4, 15 a 63 už nikdy žádný hokejista v české reprezentaci nosit nebude. Při všech akcích národního týmu v této sezóně také hráči mají na dresech logo, které vyjadřuje vzpomínku na tragicky zahynulé hokejisty.

„Na národním dresu je výšivka, která obsahuje čísla jejich dresů (Karel Rachůnek - 4, Jan Marek - 15 a Josef Vašíček - 63), tato čísla byla vyřazena z reprezentace. Je tam motiv srdce a hokejky, které nejlépe charakterizují, jak jsme si jich vážili. S takovým logem bude letos vystupovat česká reprezentace,“ řekl pár dní po nešťastné události Tomáš Král, prezident Českého hokejového svazu. Fanoušci se s trojicí loučili už 11. září na Staroměstském náměstí, kam se přišly rozloučit tisíce lidí.

Český lední hokej má Síň slávy od roku 2008. Členy se mohou stát osobnosti, které se výrazně zasloužily o rozvoj hokeje v České republice nebo bývalém Československu. V současné době má Síň slávy 106 osobností.

Logo, které nosí reprezentace v této sezóně na počest tragicky zemřelých hokejistů.foto: www.sport.cz

Noví členové Síně slávy
Miroslav Kluc (narozen 1. prosince 1922)
V lize odehrál 12 sezón, 220 zápasů a vstřelil 222 branek. V letech 1952, 1953, 1955 a 1956 se stal nejlepším střelcem ligy. V reprezentaci odehrál 14 utkání, ve kterých vstřelil 8 gólů. Účastnil se mistrovství světa v roce 1953 a olympijských her v roce 1956.
Vlastimil Sýkora (narozen 4. května 1922)
V lize odehrál 2 sezóny, 10 utkání a vstřelil 6 gólů. Trénoval Kladno, Vítkovice, Plzeň, Gottwaldov, České Budějovice, Rouen, ale také v Chamonix. Je mistrem ligy z roku 1959, v letech 1958/1959 byl u reprezentace ČSR, získal bronz na mistrovství světa v roce 1959.
Jan Marek (31. prosinec 1979 - 7. září 2011)
Extraligový mistr se Spartou, nejlepší ligový střelec v sezóně 2002/2003 v dresu Třince. Nejproduktivnější hráč extraligy 2005/2006. V Rusku hrál za Magnitogorsk, CSKA Moskva, Atlant Mytišči a Lokomotiv Jaroslavl. Mistr ruské ligy 2006/2007, vítěz turnaje Super Six 2007/2008, nejlepší střelec KHL 2008/2009. V reprezentaci odehrál 117 zápasů a vstřelil 29 gólů. Účastník čtyř mistrovství světa, v roce 2010 získal titul mistra světa, bronz o rok později.
Karel Rachůnek (27. srpen 1979 - 7. září 2011)
Hráč, který hrál nejslavnější ligu světa. V NHL nastoupil za Ottawu, Rangers a New Jersey Devils. V Česku hrál za Zlín a Znojmo, v Rusku za Dynamo Moskva a Lokomotiv Jaroslavl. V roce 2003 se stal šampiónem ruské soutěže. Za národní mužstvo odehrál 66 zápasů, ve kterých vstřelil 3 branky. Účastnil se tří mistrovsví světa. V roce 2010 získal titul mistra světa, bronz o rok později.
Josef Vašíček (12. září 1980 - 7. září 2011)
S hokejem začínal v Havlíčkově Brodě, v extralize si zahrál za Slavii. Prošel nižšími soutěžemi v zámoří. V NHL hrál za Carolinu, Nashville, Islanders. V roce 2006 získal s Carolinou Stanley Cup. V Kontinentální lize působil v týmu Lokomotivu Jaroslavl. V reprezentaci odehrál 68 zápasů, vstřelil 12 gólů. Účastnil se tří mistrovsví světa, olympijských her a Světového poháru. Získal zlato na světovém šampionátu dvacítek, poté i seniorský titul v roce 2005.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články