Hlavní obsah

Spolupořadatel MS? Lotyšsku se nabídl nečekaný zájemce. A má jednu obrovskou výhodu

Během maximálně dvou až tří týdnů by mělo být jasné, kdo po odebrání spolupořadatelství MS 2021 v ledním hokeji Minsku uspořádá šampionát s Rigou. Padne volba na Bratislavu, Dánsko, nebo bude turnaj hostit jen lotyšská metropole? Ve hře by mohla být ještě jedna varianta, pokud by tři zmíněné padly. Lotyšům nabídla pomocnou ruku Litva, v níž by se mohlo uskutečnit několik zápasů z některé ze základních skupin. Prozatím jde jen o návrh.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel.

Článek

„Pokud by Lotyšsko potřebovalo pomoc, může se na nás spolehnout," nechal se pro web delfi.lt slyšet Linas Obcarskas, zástupce litevského ministerstva pro vzdělání, vědu a sport.

„Nyní dolaďujeme postoj ministerstva s hokejovým svazem. Ten nám potvrdil, že zdroje by na to měl. Je to velmi aktuální věc, takže reagujeme rychle. Zatím se ale nikdo k ničemu nezavázal," dodal Obcarskas.

Litevská ministryně sportu Jurgita Šugždineneová pak pro rozhlasovou stanici LTR potvrdila, že Litva by „určitý počet zápasů" byla schopna hostit. Z jejích slov se tak dá vyčíst, že by zřejmě nešlo o všechny duely některé ze dvou základních skupin.

Litva sice nepatří mezi tradiční hokejové země, když v žebříčku Mezinárodní hokejové federace IIHF jí patří až 23. místo (za Slovinskem, Maďarskem a Polskem) a její mužská reprezentace náleží do B-skupiny I. divize MS, v minulosti už ale uspořádala čtyři světové šampionáty nižších divizí.

Oproti Dánsku a Bratislavě by však měl pobaltský stát jednu obrovskou výhodu. A tou je krátká vzdálenost od Rigy. Vždyť Vilnius je od lotyšské metropole vzdálen 300 kilometrů jízdy autem, Kaunas jen 260 kilometrů.

„Mohlo by to hrát důležitou roli vzhledem k situaci se šířením onemocnění covid-19. Pro Lotyšsko by bylo složité uspořádat šampionát samostatně, protože má k dispozici pouze jednu vyhovující halu; Riga Arenu. Potřebovalo by vybudovat ještě jednu dočasnou halu, což je finančně i technicky náročné," upozorňuje Obcarskas.

Reklama

Související témata: