Hlavní obsah

Petr zveřejnil nominaci osmnáctky na MS. Cílem je zůstat do posledního dne a ten den vyhrát zápas, řekl

Praha

Trenér české hokejové reprezentace do osmnácti let Jakub Petr zveřejnil nominaci na mistrovství světa, které se od 26. dubna do 6. května uskuteční ve městech Frisco a Plano v americkém Texasu. Do svého výběru zařadil tři brankáře, osm obránců a šestnáct útočníků. Nechybějí ani obránci David Jiříček z Plzně a Stanislav Svozil z brněnské Komety.

Foto: Český hokej, Karel Švec

Trenér hokejové reprezentace do osmnácti let Jakub Petr.

Článek

Sedmnáctiletý Jiříček a o rok starší Svozil jako jediný ze současného kádru osmnáctky zažili na přelomu roku i juniorské mistrovství světa v Kanadě. V listopadu navíc oba debutovali v seniorském národním týmu na turnaji Karjala v Helsinkách proti Rusku.

Jiříček se Svozilem nejsou jedinými hráči v Petrově nominaci, kteří v této sezoně okusili zápasy hokejové Tipsport extraligy. Za Karlovy Vary v tuzemské nejvyšší soutěži dospělých nastoupili brankář Hamrla a útočníci Kulich s Rymonem, za Mladou Boleslav obránce David Moravec a forvard Gabriel Szturc, za Kometu útočník Jakub Brabenec a za Vítkovice forvard Martin Ryšavý.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Kouč hokejové reprezentace do osmnácti let Jakub Petr během tréninku.

Petrův tým o víkendu ukončí čtyři týdny dlouhý přípravný kemp ve Vyškově a v pondělí se přesune do dějiště šampionátu. Po příletu absolvují hráči s realizačním týmem v pondělí a úterý povinnou individuální karanténu na hotelu, trénovat budou moci – v podmínkách týmové karantény – od středy do pátku. V sobotu 24. dubna 2021 čeká mužstvo jediné přípravné utkání se Švýcarskem.

Nominace české hokejové reprezentace do 18 let na MS
Brankáři:
Oliver Šatný (Mladá Boleslav)
Tomáš Suchánek (Třinec)
Patrik Hamrla (Karlovy Vary)
Obránci:
Jakub Šedivý (Liberec)
David Jiříček (Plzeň)
Matěj Pinkas (Hradec Králové)
Jiří Ticháček (Kladno)
David Špaček (Litoměřice)
Stanislav Svozil (Kometa Brno)
Tomáš Hamara (Tappara Tampere/Fin.)
David Moravec (Mladá Boleslav)
Útočníci:
Marcel Marcel (Plzeň)
Jakub Brabenec (Kometa Brno)
Martin Ryšavý (Vítkovice)
Jiří Kulich (Karlovy Vary)
Dominik Rymon (Karlovy Vary)
Šimon Slavíček (Slavia Praha)
Matouš Menšík (Jihlava)
Jakub Altrichter (Šumperk)
Šimon Marha (Ambri-Piotta/Švýc.)
Jaroslav Chmelař (Jokerit Helsinky/Fin.)
Jakub Kos (Ilves Tampere/Fin.)
Petr Moravec (Litoměřice)
Lukáš Pajer (Litoměřice)
David Skuhrovec (Litoměřice)
Matyáš Šapovaliv (Litoměřice)
Gabriel Szturc (Mladá Boleslav)

V základní skupině se Češi střetnou v Comerica Centru ve Friscu s Německem (26. dubna), Finskem (28. dubna), Spojenými státy americkými (29. dubna) a Ruskem (1. května). Skupinu A tvoří Švédsko, Kanada, Švýcarsko, Lotyšsko a Bělorusko. Do čtvrtfinále postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší mužstva.

Čtvrtfinálové zápasy jsou na programu 3. května, semifinále 5. května, finále a souboj o bronz o den později. Na soupisku se vejdou tři brankáři a 22 hráčů do pole. Dva hráči proto cestují do zámoří jen jako náhradníci.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Jakub Petr.

„Je to kvůli covidu specifická sezona. Je škoda, že se u nás v Česku mládežnické soutěže nehrály, zatímco u soupeřů běžely. Vnímáme názory odborníků, do jaké role nás pasují. Predikce se dělají těžko, ale naším cílem je zůstat na MS do posledního dne a ten poslední den vyhrát zápas," prohlásil Petr.

Nejúspěšnějším účastníkem mistrovství světa hráčů do osmnácti let, pořádaného od roku 1999, je s deseti prvenstvími tým USA, čtyřikrát vyhráli turnaj Finové, třikrát Kanada s Ruskem a jednou hokejisté Švédska, obhájci prvenství z roku 2019. Češi dosáhli nejlepšího umístění v roce 2014, kdy parta okolo Davida Pastrňáka a Jakuba Vrány vybojovala stříbrno. Od té doby na medaili čekají.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko