Hlavní obsah

Rakousko - Česko 0:5Úspěšný start přípravy na MS! Češi dominovali, Suchý slaví první gól a Will druhou nulu

Vídeň/Praha
Aktualizováno

Premiérový z devíti přípravných zápasů před mistrovstvím světa česká hokejová reprezentace zvládla. Ve Vídni potvrdila roli jasného favorita a porazila v rámci Euro Hockey Challenge domácí Rakušany 5:0, když dva góly vstřelil Robin Hanzl a po jednom Tomáš Zohorna, Andrej Šustr a Filip Suchý, pro něhož to byla premiérová trefa v národním týmu. Brankář Roman Will si v sedmém zápase za nároďák připsal druhou nulu. Oba týmy se v odvetě utkají už v sobotu, tentokrát v Jindřichově Hradci.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Čeští hokejisté se radují z gólu Tomáše Zohorny (druhý zleva) proti Rakousku.

Článek
Fotogalerie

Do branky českého týmu se ke svému sedmému zápasu v národním týmu postavil Roman Will a trenéři zařadili do sestavy i všechny hráče v kádru působící v Kontinentální lize. Premiérového startu v reprezentaci se pak dočkali obránci Ščotka se Šaldou a útočníci Pour, Horký a Zachar.

Po ubráněném oslabení po faulu Fleka hned v úvodní minutě Pešánova družina začala s dobýváním rakouské obrany, což se jí poprvé podařilo ve 12. minutě. Hynek Zohorna u zadního mantinelu vybojoval puk, poslal ho bratrovi Tomášovi a kapitán českého týmu ve svém 99. startu za nároďák nadvakrát překonal brankáře Starkbauma.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Roman Will v akci.

Na přelomu první a druhé třetiny si poprvé zahráli přesilovku Češi, v největší šanci ale neuspěl Flek, jenž samostatný únik řešil bekhendovým blafákem. Hosté se pak paradoxně prosadili v oslabení, když Hanzlovu přihrávku na Radila si nešťastně tečoval do vlastní branky útočník Rauchenwald.

Will držel Rakušany na distanc

Zbytečné české fauly byly pro Čechy snad jedinou komplikací v zápase. Zejména při trestu Radila se Will v brance zapotil a musel vytáhnout několik opravdu těžkých zákroků, aby udržel čisté konto. To se mu podařilo a na druhé straně zvýšil na 3:0 ranou z levého kru pod horní tyčku obránce Šustr.

Poklidný průběh pro favorita pokračoval i ve třetí třetině. V 48. minutě obkroužil Starkbaumovu branku Suchý, a i díky teči od brusle jednoho z rakouských hráčů mohl slavit ve svém třetím zápase za národní tým premiérový gól.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Roman Will si připisuje jeden z úspěšných zákroků.

Minutu a půl před koncem základní hrací doby pak našel radil krásnou žabkou na brankovišti operujícího Robina Hanzla, jenž svým druhým gólem uzavřel na konečných 5:0 pro Pešánův výběr.

Euro Hockey Challenge ve Vídni:
Rakousko - ČR 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. T. Zohorna (H. Zohorna), 31. R. Hanzl (Radil), 38. Šustr (Pour), 48. F. Suchý (D. Sklenička, L. Horký), 59. R. Hanzl (Radil, Mašín). Rozhodčí: Fichtner, A. Huber - Gatol, Riecken (všichni Rak.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Bez diváků.
Rakousko: Starkbaum - D. Maier, N. Brunner, Zündel, Hackl, Jakubitzka, Kirchschläger, Kragl, Schnetzer - M. Huber, Rauchenwald, T. Raffl - Schneider, Baumgartner, Harnisch - Gaffal, Nissner, M. Richter - Ulmer, Kainz, Spannring. Trenéři: Roger Bader, Philipp Lukas a Markus Peintner.
ČR: Will - Šustr, D. Sklenička, Mozík, Ščotka, Jordán, Mašín, Šalda - Flek, Kodýtek, Pour - Blümel, T. Zohorna, H. Zohorna - Radil, R. Hanzl, Zachar - O. Beránek, F. Suchý, L. Horký - Dufek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Reklama