Hlavní obsah

Čeští hokejisté půjdou do sobotní odvety s Rakouskem se sedmi debutanty

S dalšími sedmi debutanty nastoupí čeští hokejisté v sobotním utkání Euro Hockey Challenge v Jindřichově Hradci k odvetě proti Rakousku, které ve čtvrtek ve Vídni v úvodním přípravném duelu přes mistrovstvím světa porazili 5:0. V brance začne plzeňský Dominik Frodl, kterého během zápasu vystřídá další nováček Milan Klouček z Pardubic. Utkání začne v 18:40 a vysílá jej ČT Sport.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Brankář Dominik Frodl na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Ve čtvrtek si odbyli premiéru obránci Radim Šalda, Jan Ščotka a útočníci Jakub Pour, Luboš Horký a Marek Zachar. V sobotu se vedle obou gólmanů dočkají také zadáci Vojtěch Budík z Plzně, Libor Zábranský a útočníci Jiří Černoch s Janem Hladonikem z Karlových Varů a Karel Plášek z Komety Brno.

"Máme takovou strategii, že bychom chtěli nasadit oba gólmany. Měl by začít Frodl a v půlce se vystřídají," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček k plánu, který zajistí, aby si všichni nominovaní hráči včetně gólmanů připsali v dvojzápase s Rakušany reprezentační start.

Předpokládaná sestava ČR:
Frodl (M. Klouček) - Mašín, Ščotka, Gazda, Budík, Zábranský, Šalda, Galvas - Flek, Kodýtek, Pour - Blümel, F. Suchý, L. Horký - Dufek, Černoch, O. Beránek - Zachar, Hladonik, Plášek - Š. Stránský.

Pro sobotní duel dostali podle plánu volno zkušenější reprezentanti, kteří v tomto ročníku působili v Kontinentální lize. Gólman Roman Will, obránci Michal Jordán, Vojtěch Mozík, David Sklenička, Andrej Šustr a útočníci Hynek a Tomáš Zohornové, Robin Hanzl a Lukáš Radil se budou opět hlásit až na začátku příštího týdne v Plzni.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Dominik Frodl na tréninku české hokejové reprezentace s koučem brankářů Zdeňkem Orctem.

Po utkání kouč Filip Pešán se Špačkem a dalším asistentem Martinem Strakou současný výběr zredukují. Před dalšími zápasy proti Německu, které se budou hrát příští týden v Norimberku, dostali pozvánku také brankář Jan Růžička a útočníci Pavel Kousal s Ondřejem Najmanem z Mladé Boleslavi a bek David Němeček s forvardem David Tomášek ze Sparty.

"Chtěli jsme všem klukům dát rovnocennou šanci, aby se ukázali v zápasech, když tady byli s námi dva až tři týdny jenom při trénování. Samozřejmě přichází nová jména a soupiska není nafukovací. Zápas nám také ukáže, jakou úroveň tito hráči mají. Máme něco v hlavě, víme, na které hráče čekáme a z toho bychom měli vyjít," řekl Špaček k plánovaným změnám v nominaci.

Věří, že tým plný hráčů bez větších zkušeností z národního týmu druhý duel s účastníkem skupiny A divize I mistrovství světa zvládne. "Nechci, aby to bylo jen o bojovnosti a jezdění nahoru a dolů a nebyl z toho takový rybník. I trénink byl dnes tak nastavený, aby se kluci hodně drželi na puku, používali obránce, roztáhli pásmo a hráli jednoduše a samozřejmě bruslivě. Možná bude záležet na vývoji, aby z toho nebyli vyjukaní a hráli hru, kterou chceme," uvedl Špaček.

Je přesvědčen, že čtvrteční první zápasový test už hráčům pomohl. "Myslím, že první třetina byla maličko rozlítaná. Na některých hráčích bylo vidět, že nehráli asi dva měsíce pořádný zápas. Rakušani měli taky na začátku hodně sil. Když jsme začali hru kontrolovat a hráli jsme víc s pukem, měli jsme dobrý přechod z obranného do středního a útočného pásma, tak jsme si začali vytvářet lepší šance. Obraz hry byl od druhé třetiny takový, jaký jsme si představovali," prohlásil Špaček.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Roman Will si připisuje jeden z úspěšných zákroků.

K sobotnímu zápasu budou připravení také obránce Jakub Galvas s útočníkem Šimonem Stránským z Jukuritu Mikkeli, kteří se do přípravy zapojili zatím jako poslední až v tomto týdnu. "Nejdříve jsme s tím nepočítali, ale rozhodli jsme se, že vezmeme Galvase na sedmého beka a Šimona Stránského na třináctého útočníka, kdyby se něco stalo," doplnil Špaček. Kdo převezme dočasně kapitánské céčko po Tomáši Zohornovi, bude jasné až v den utkání.

Čeští hokejisté výhrou ve Vídni vylepšili svou bilanci s Rakouskem už na 15 výher z 15 zápasů při skóre 82:19. Pouze jednou Rakušané dotáhli vyrovnaný zápas do prodloužení. Bylo to 13. dubna 2019 v Linci v duelu Euro Hockey Challenge, který prohráli 4:5 po samostatných nájezdech.

Reklama

Související témata: