Hlavní obsah

Holík si po premiérovém gólu v reprezentaci hned schoval puk

Riga

První start za českou hokejovou reprezentaci a hned gól. Takovou bilanci má z pátečního utkání v Rize s domácími Lotyši dvacetiletý zlínský útočník Petr Holík. „Zahrál velmi slušně, s jeho debutem jsem naprosto spokojený. Navíc bylo i vidět, jak tím gólem jeho výkon narostl,“ chválí nováčka i trenér Alois Hadamczik.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Petr Holík v dresu Zlína (vlevo)

Článek

Hvězdný okamžik mladého hráče, který nemá žádnou příbuzenskou spojitost se slavnou jihlavskou větví Holíků, přišel ve 25. minutě. „Už před střídáním jsme si Pavlem Kašpaříkem říkali, že se zkusíme dostat do pásma a něco tam udělat. Musím svému centrovi i takhle veřejně poděkovat za báječnou přihrávku zpoza branky, pak už to chtělo jen trefit," usmál se zlínský útočník.

Okamžitě si taky schoval puk. „Vzal jsem si ho, napíšu si na něj datum a uložím ho vedle těch, s nimiž jsem se poprvé trefil v lize." V nejvyšší domácí soutěži skóroval hned při svém druhém vystoupení, v reprezentaci to stihnul ještě rychleji. Tušil ale předem, že premiérové vystoupení v českém dresu mezi dospělými pro něj bude doslova křest ohněm. „Bylo to opravdu výrazně rychlejší než extraliga a hokej jiné kvality než na dvacítkách. Vše o stupeň výš, hlavně ohledně bruslení, šikovnosti, dovednosti a chytrosti hráčů," líčil Holík.

Střídali jsme rychle a nohy lépe jezdily

Pro něj nebylo vůbec jednoduché obstát, šel do zápasu po téměř měsíční pauze. „Teď jsme v Kravařích a pak v Praze dva týdny intenzivně trénovali, ale ten zápasový rytmus chybí. Snažili jsme se proto i hodně rychle střídat, abychom se dostali do tempa a nohy přece jen lépe jezdily," vyprávěl Holík. Lotyšsko přitom mělo v sestavě hned 11 pamětníků osmifinále olympijského turnaje ve Vancouveru, kde národní mužstvo horko těžko postoupilo díky gólu Davida Krejčího v prodloužení. S tímto soupeřem český tým dosud nikdy neprohrál a udržel úspěšnou bilanci i v pátek, byť to tentokrát bylo hodně na hraně a rozhodly až nájezdy.

Holík hrál už dvakrát na MS do 20 let, teď je v přípravě mužstva na seniorský světový šampionát, ale myslet na cestu do Stockholmu by považoval za troufalé. „Nedávám si nějaké dlouhodobé cíle. Soustředím se na tréninky reprezentace a dva přípravné zápasy v Lotyšsku. Pokud vydržím v týmu i na další kemp v Budějovicích, budu moc rád, ale mistrovství světa je pro mne asi nereálné," přiznával Holík, jenž se zlínskými spoluhráči chtěl hned po sezóně odjet někam k moři. „Ještě ale nebylo nic objednané, když přišla pozvánka do repre. Nakonec jsem rád, že jsem tady, než abych se válel někde na pláži," usmál se.

Reklama

Související témata: