Hlavní obsah

Hotovo! Svaz si plácl s Růžičkou, zbývá jen podepsat smlouvu. Reprezentaci povede do domácího MS

Praha
Aktualizováno

Už je to definitivní, Vladimír Růžička se po necelých čtyřech letech vrací k hokejové reprezentaci jako její hlavní kouč. Na střídačce nahradí Aloise Hadamczika, který se po šestém místě na olympiádě v Soči rozhodl rezignovat. Šéf hokejového svazu Tomáš Král po jednání výkonného výboru potvrdil, že je s Růžičkou na všem domluvený, chybí už jen podpis smlouvy, která bude trvat do domácího mistrovství světa v roce 2015.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér Slavie Vladimír Růžička povede hokejovou reprezentaci až do MS 2015.

Článek

„Výkonný výbor schválil můj návrh na jmenování Vladimíra Růžičky hlavním trenérem a pověřil mě s generálním sekretářem Martinem Urbanem ke krokům směřujícím k podpisu smlouvy," prohlásil ve středu odpoledne na tiskové konferenci Tomáš Král, podle kterého by smlouva měla být uzavřena v rámci dnů.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Podali jsme si na to ruku, na všech důležitých věcech jsme domluvení. Teď už půjde jen o formality, Nedokážu si představit, že by podpisu smlouvy mohlo cokoliv zabránit," doplnil Král na adresu Růžičky, který reprezentaci vedl už v letech 2004-05 a 2008-10. V letech 2005 a 2010 slavil titul mistrů světa.

K přesunu k národnímu celku dala Růžičkovi v průběhu středy zelenou i Slavia, kterou padesátiletý kouč aktuálně vede a zároveň je jejím sportovním manažerem. Až letošní ročník pro sešívané skončí, bude se Růžička naplno věnovat jen reprezentaci. „Bude koučem národního týmu na plný úvazek, ve Slavii zůstane jen jako konzultant a ve strukturách mládeže," prohlásil Král, že Růžička bude reprezentaci k dispozici nejpozději od dubnových Švédských her, jež předcházejí květnovému mistrovství světa v běloruském Minsku.

Na Růžičkovi nyní bude, aby si vybral nový realizační tým. A vedení svazu vyhlašuje, že mu jeho asistenty schválí. Jedním z asistentů by mohl být Růžičkův kolega ze Slavie Ondřej Weissmann, se kterým spolupracoval v reprezentaci už dříve, rovněž i na zlatém šampionátu 2010 v Německu. V úvahu připadá třeba i olympijský vítěz z Nagana Jaroslav Špaček. „Jsme schopni mu splnit jakékoli požadavky. Nejsme v situaci jako před pár lety, kdy jsme na svazu museli obracet každou korunu," avizuje Král.

Ve hře byli také Jandač s Říhou

„Od Vládi si slibuju ten jeho dar přirozeného koučinku. Neumím přesně popsat co, ale něco v sobě ten Láďa má a umí kluky vyhecovat. Všichni ho známe a věřím, že dojde ke změně, něco se nastartuje a přinese to výsledky. Ale rozhodně to není tak, že přijde Růža a najednou budeme kandidáti na zisk olympijského zlata," říká Král.

Tomu při rozhodování o novém kouči pomohlo i bleskové zareagování Slavie, která byla ochotná Růžičku pro příští sezónu k nároďáku pustit. V úvahu přicházela i jiná jména, Král oslovil i Josefa Jandače, ten se ale chtěl soustředit na práci ve Spartě. Ve hře byl rovněž Miloš Říha, v úvahu přicházel i kouč ze zahraničí. „Ale to spíš jen pro přehled. Nejsme přesvědčeni, že je český hokej na trenéra z ciziny připravený, to je běh na dlouho trať. Růža je nakonec to nejlepší řešení," pochvaloval si Král.

Dopoledního zasedání výkonného výboru se osobně zúčastnil i Alois Hadamczik, který přednesl zhodnocení nepovedené olympiády v Soči. „Převzal veškerou zodpovědnost za svou nominaci i výsledky. V šatně problém nebyl, ani hráči k němu neměli negativní vztah. Vzali jsme to na vědomí a Lojzovi poděkovali za působení ve funkci. Jeho hodnocení mě nepřekvapilo, za poslední dny jsme důvody neúspěchu slyšeli několikrát a nové názory nezazněly," uvedl Král s tím, že Hadamczikovu rezignaci považuje za vcelku logickou.

„Nedovedu odhadnout, jestli bychom ho ale odvolali, pokud by nerezignoval sám. Určitě bychom se ale touto otázkou zabývali," řekl svazový šéf.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články