Hlavní obsah

Růžička se přimlouval za Dány, ve staronové roli si užíval. Kluci makali jako šílený, řekl

Děčín

Vedle výhry 4:0 byl potěšený především herní projevem. Čtvrteční děčínské vystoupení českých hokejistů, které bylo pro Vladimíra Růžičku obnovenou premiérou na reprezentační střídačce, dopadlo na jedničku. Trenér zjevně dokázal dát rodícímu se týmu pro MS rychle docela dobrou tvář. Mužstvo s devíti debutanty zahrálo s velkou chutí, snažilo se o agresivní styl a přitom zvládlo i pečlivě bránit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér národního týmu Vladimír Růžička na lavičce.

Článek

Zdálo se, že si staronovou roli na střídačce vyloženě užíváte. Bylo to tak?

Bavilo mě to, nepopírám. Zase jsem se vrátil o čtyři roky zpátky. Je to hodně jiné než v klubu, ale taky vím, že tady jdu s hlavou na špalek. Je to obrovská zodpovědnost, to může posoudit jen ten, kdo tam stojí, ale baví mě to.

Jak jste si zvykl na povinné sako?

To o mně všichni vědí, že se v něm úplně necítím, ale nějak to zvládnu. Jsem hlavně moc rád za to, jak náš hokej hlavně od druhé třetiny vypadal a v jakém jsme ho hráli v duchu. Jen nevím, jakou hodnotu má ten výsledek, protože těžko odhadovat sílu Dánů.

Ocenil jste, jak byli reprezentanti od začátku nesmírně aktivní, obětavě padali do střel a šli do každého souboje?

Mám dobrý pocit, že kluci makali jako šílený. Výborně hrál zadek, parádně chytal gólman, vyhověli si kluci i vpředu. Ze začátku možná bylo znát, že někteří měli delší herní pauzu, ale jak jsme dali rychle v úvodu druhé části tří góly, Dánové pak byli jak opaření. Cpali jsme se hodně do brány, kluky za to musím pochválit.

Takže jste nemusel ani zvedat hlas?

Snažil jsem se je hlavně povzbuzovat, protože je tady hodně nezkušené mužstvo. Pořád ještě hledám jména těch kluků, musím koukat na čísla a obličeje, ale už je začínám líp poznávat a dělali mi radost.

Ulevilo se vám, že jste začal takhle dobře?

Každý řekne, no ještě aby neporazili Dány. Nechci nic přeceňovat, ale líbilo se mi, jak tým pracoval a že všichni kluci hráli s nadšením. Fungovala prověřená souhra, ať už Svačina, Roman, nebo pardubický kluci, líbil se mi Zaťovič. Dobře fungovaly i složené obranné dvojice a zejména pro Kovyho jsme byli všichni rádi za tu nulu. Někteří kluci mě opravdu hodně příjemně překvapili.

Jak klapala spolupráce s asistenty?

Bez potíží, ani jsme nemuseli moc po střídačce běhat. Jarda Špaček si hlídal obranu a říkal co a jak, Ondra Weissmann měl taky dobré poznámky. Jdeme do toho s tím, že s tím mužstvem chceme něco udělat. Uvidíme za pár dní, jestli se to opravdu daří a pak především na mistrovství světa. Teď je to příprava.

Vy jste ze střídačky dokázal zrušit i trest soupeři. Co se tam dělo?

Rozhodčí to trošku moc prožívali a vůbec nevím, proč dávali Dánům dvě minuty za pozdní příchod z kabiny. Řekli jsme, ať to zruší. Kdyby to byli třeba cizí rozhodčí, nevím, jestli bych jim to dokázal vysvětlit, ale tu českou dvojici jsem o tom přesvědčil. Bylo mně Dánů až líto.

Reklama

Související témata: