Hlavní obsah

Zákaz hrát za dvacítku obrečel, nyní Poláška čeká debut v seniorské reprezentaci

Praha
Aktualizováno

V úterý večer ještě bojoval za Spartu v Lize mistrů, druhý den dopoledne už se proháněl na posledním tréninku hokejové reprezentace v Praze před večerním odletem do Helsinek na Karjala Cup. Obránce Adam Polášek si na něm připíše svůj premiérový start za seniorský národní tým, čímž splní jeden z cílů pro tuto sezónu. „Být v reprezentaci beru jako ohromnou zkušenost,“ přiznává urostlý zadák s mohutným plnovousem a přiznává, že v minulosti kvůli reprezentaci plakal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Praha Adam Polášek se na Karjale dočká premiéry za seniroský národní tým.

Článek

Psal se rok 2009 a Poláškovi tehdy skončila smlouva ve Vítkovicích. Novou podepsat nechtěl, toužil zkusit štěstí v zámořské juniorce. Tam taky zamířil a svými výkony upoutal trenéry reprezentace do dvaceti let. Ti Poláška zařadili do nominace pro juniorské mistrovství světa, jenže nakonec na něj, stejně jako o rok později, jeli bez něj.

Proč? Mezinárodní hokejová federace v té době ještě neměla s NHL podepsanou smlouvu upravující podmínky odchodu hráčů z Evropy do zámoří a Vítkovice Poláškovi jako trest za to, že s nimi neuzavřel nový kontrakt, start na šampionátu zakázaly. Nechtěly přijít o finanční kompenzaci za výchovu hráče.

„Tenkrát mě to hodně mrzelo, bylo to takové politické rozhodnutí. Pamatuju si, že když jsem se to dozvěděl, obrečel jsem to," přiznává Polášek, kterého Vítkovice přemlouvaly, že když s nimi smlouvu podepíše, reprezentovat mu umožní. Neučinil tak. „Kamarádi, kteří na mistrovství jeli, mi pak říkali, že jsem o nic nepřišel," poukazuje na konečné šesté místo v roce 2009 a sedmé o rok později. „Jenže pro mě je ohromná pocta na sebe navléknout dres národního týmu."

Polášek: Jsem vděcný za každou šanci

Nyní už ale na tuto křivdu nemyslí. Naopak se těší, že v Helsinkách zažije premiéru v seniorském národním týmu. „V pozvánku na turnaj jsem doufal. V téhle sezóně jsem si dal za cíl uspět se Spartou a dostat se do reprezentace. Může mě to hokejově posunout dál, beru to jako ohromnou zkušenost," říká nejproduktivnější obránce probíhající extraligové sezóny.

Trenér Růžička mu ještě neřekl, jestli jej nasadí už do čtvrtečního zápasu s Finy, nebo mu kvůli náročnému programu dá ještě oddech. „Záleží jenom na něm. Říkal jsem mu ale, že jsem připravený odehrát každý zápas. Jsem vděčný za každou šanci, která se mi naskytne," vyhlašuje zadák a nervozitou prý trpět nebude. „To určitě ne. Máme sice mladý tým, já se ale budu snažit být jeho oporou," tvrdí třiadvacetiletý obránce a přiznává, že pokukuje i po domácím mistrovství světa.

Sní o domácím MS i NHL

„Dostat se na něj bude těžké, konkurence je velká. Budu dělat všechno pro to, ve Spartě i nároďáku, abych se na šampionát v Praze dostal." Třeba by se právě tím přiblížil návratu do zámoří, ze kterého v průběhu loňské sezóny zamířil do Sparty. „NHL pořád zůstává mým snem. Věřím, že reprezentace je jedna z cest k jeho splnění. Bylo by super, kdyby to vyšlo," říká Polášek, kterého v roce 2010 draftoval do NHL Vancouver.

A zastavuje se ještě u svého plnovousu, který každým dnem narůstá. „Nevím, jak to působí na soupeře, ale mně se v tom hraje dobře, je to pohodlné. Držím to od začátku sezóny a zatím se mi to nechce holit. Přítelkyni mám, takže to nepotřebuju řešit. Co jsme spolu, tak jsem snad ještě nebyl oholený. Jí se to navíc líbí," směje se.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.