Hlavní obsah

Hadamczik zůstává trenérem hokejové reprezentace

PRAHA

Alois Hadamczik byl výkonným výborem hokejového svazu potvrzen ve funkci reprezentačního trenéra i pro mistrovství světa v Lotyšsku. Bronz ze zimní olympiády v Turíně byl sice hodnocen jako úspěch, ale ne vše prý proběhlo bez chyb. Platná roční smlouva s Hadamczikem bude ze strany federace dodržena, pak ale mají nastat změny.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Připravujeme novou koncepci," hlásil šéf svazu Vratislav Kulhánek. Příští realizační tým by měl vydržet až do olympiády ve Vancouveru 2010. Čtvrteční uzavřené zasedání výkonného výboru bylo chvílemi bouřlivé. I přes dveře byl slyšet hromový hlas Vladimíra Růžičky, který je zodpovědný za reprezentační úsek.

Hadamczik: V Turíně žádné problémy neexistovaly

Hadamczik krátce po dvanácté prošel beze slova zástupem novinářů a ze sídla svazu rychle odjel. "V klidu jsme si o všem pohovořili. Dostal jsem téměř od každého člena výboru nějakou otázku, zodpověděl ji, a bylo to," říkal později Hadamczik do telefonu.

Turínská bronzová medaile nenaplnila touhy hokejové veřejnosti po zopakování triumfu z Nagana. Hůře však fanoušci nesli podivný herní projev českých hvězd z NHL. Kolovaly zprávy, že hráči si taktiku určují sami a trenér nemá respekt. Při zápase s Kanadou se hokejisté měli dokonce zamknout v šatně, aby za nimi kouč nemohl. "Já se o výmyslech a lžích nehodlám bavit. V Turíně žádné problémy neexistovaly. O zamčené šatně jsem četl, přitom to nemohla být pravda. Naše kabina byla průchozí, v podstatě zamknout nešla," oponoval trenér.

Jágr o olympiádě už mluvit nechce

Že vše nebylo zdaleka ideální, potvrdil v pozdějších vyjádřeních v zámoří také Jaromír Jágr, jenž po utkání o bronz s Ruskem oznámil konec reprezentační kariéry. "Napsalo se ale něco jiného, než o čem jsem mluvil," řekl Jágr, který se už k turínské olympiádě vyjadřovat nehodlá.

Co tedy konkrétně bylo ze strany svazu Hadamczikovi vytýkáno? "Snad jedině práce s médii. Víc bych se k tomu říkat nechtěl, napsalo se o Turínu tolik nepravd a výmyslů," vyprávěl kouč. Mlžil i Kulhánek. "Vstřícnost k médiím nebyla od kouče nejlepší, ale jinak bych o tom pomlčel," uvedl předseda svazu.

Neopakovat chyby z olympiády

Výkony na ZOH ani podle Hadamczika nebyly ideální, ale tým se dokázal dobře připravit na klíčové bitvy. "Hráči předvedli maximální přístup a zaujetí. Dokázali jsme zvládnout čtvrtfinále se Slováky a pak i utkání o bronz s Ruskem. Řada z nás byla na takové akci poprvé, museli jsme se s řadou nových situací srovnávat," tvrdil trenér. "Bronz byl jednoznačně hodnocen jako úspěch," potvrdil i Kulhánek.

Otázkou ale zůstává, kolik hokejistů z NHL, kteří byli v Turíně, bude mít zájem hrát i na květnovém MS. Podle zákulisních informací jde o nepatrné procento. "S kluky z NHL, kteří podle postavení v tabulce přicházejí v úvahu, jsme mluvili a vyjádřili zájem," přesvědčoval Kulhánek. "S kterými? To v tuto chvíli neřeknu. Důležité je, aby se chyby z olympiády neopakovaly," nabádal předseda svazu.

Reklama