Hlavní obsah

Rozhodnuto! Proti Rusům se v Petrohradu postaví do české branky Mrázek

Praha

S Petrem Mrázkem v brance nastoupí ve čtvrtek česká hokejová reprezentace ke svému úvodnímu přípravnému zápasu na Světový pohár proti Rusku v Petrohradu. Michal Neuvirth dostane šanci v sobotní odvetě v Praze. Po středečním tréninku o tom informoval asistent trenéra Jiří Kalous.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Petr Mrázek na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Ohledně nasazování gólmanů máme nějakou strategii i s ohledem na generálku proti Výběru Severní Ameriky v Pittsburghu," uvedl Kalous. Teprve po tomto utkání se trenéři rozhodnou, jestli na Světovém poháru vsadí jako na brankářskou jedničku na Mrázka, či Neuvirtha.

Čtyřiadvacetiletý gólman Detroitu Mrázek má na svém kontě zatím jen jeden reprezentační start, který si připsal v roce 2012 na mistrovství světa. Tehdy nastoupil na posledních deset minut zápasu základní skupiny proti Německu. „Teď je to něco nového, člověk se do toho musí dostat, ty zápasy jsou jiné. Uvidíme, jaké to bude, strašně se těším. Bude to trochu na jiném ledě, širším kluzišti, takže to bude zajímavé," řekl Mrázek.

Souboj v Petrohradu, kam národní tým odlétá ve středu odpoledne, bude premiérou pro Josefa Jandače v roli hlavního reprezentačního trenéra. „Přikládáme význam každému utkání na mezinárodní scéně. Chceme ale vyzkoušet určité věci, aby si hráči sedli v pětkách. Velký důraz nicméně budeme klást na systémové herní věci," tvrdí Kalous.

Pavelec s Kundrátkem na tribuně

Spíše než na způsob hry Rusů v čele s hvězdnými Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Malkinem se chce český výběr soustředit na svoji hru. „Rádi bychom předvedli věci, které jsme během tří tréninků v Praze nacvičovali. Chtěli jsme využít každou vteřinu, abychom stihli pilovat základní věcí, které považujeme za nutné," řekl Kalous.

Trenéři budou točit tři obranné formace a čtyři útočné, jen na tribuně zůstanou třetí brankář Ondřej Pavelec a obránce Tomáš Kundrátek. K dispozici ještě není Roman Červenka, který si plní klubové povinnosti ve Fribourgu a k nároďáku se připojí až v neděli před odletem do zámoří.

V úterním utkání Ligy mistrů v Mnichově ale Červenka v sestavě švýcarského celku chyběl. „Nemáme žádné zprávy, že by se s ním něco stalo a věříme, že je na tom Roman zdravotně v pořádku," doufá Kalous.

Zápas v Petrohradu začíná v 18:30 SELČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Sestava české reprezentace na čtvrteční duel s Rusy
Mrázek - Polák, Kempný, Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán - Voráček, Plekanec, Birner - Hemský, Faksa, Frolík - Palát, Hanzal, Pastrňák - Jaškin, Sobotka, M. Michálek

Reklama

Související témata: