Článek
„Byl to nováčkovský večer, takže to šlo na Václava," usmíval se kouč Josef Jandač. „Taky se docela škubal, ale nakonec mu pomohl Růča," prozradil trenér, že peněženku vytáhl i generální manažer Martin Ručinský.
Česká výprava zamířila totiž do jedné z vyhlášených místních restaurací Capital Grille na 5. avenue, kde cena za večeři vyjde zhruba na 70 až 80 dolarů. Když si to vynásobíte počtem hráčů a trenérů, je to už docela slušná položka...
Češi tak svérázně aplikovali tradiční rituál týmů NHL, kterým je nováčkovská party. Rookies (zelenáči) při ní platí večeři a další občerstvení starším hráčům, kteří ale nováčky vůbec nešetří. Výjimkou často nejsou lahve vína za několik stovek dolarů.
Platil i nováček Hejda
„Mně se naštěstí tahle party vyhnula! Vyšla na zápas, kdy jsem byl zrovna zraněný. Tady je ale zvykem vypsat spoluhráčům prémie proti týmu, ze kterého jste přišel," řekl před časem olympionik ze Soči Ladislav Šmíd.
Je jedno, jestli do NHL zamíříte v osmnácti nebo v pozdějším věku. Jako třeba Jan Hejda, který šel do zámoří až v sedmadvaceti. „A taky jsem musel platit jako nováček," vybavil si party, kterou přichystali v Edmonton Oilers.
Hráči NHL určitě neobracejí každou korunu. I v New York Rangers se ale občas losovalo, kdo ze skupinky hokejistů zamázne celý účet. V pondělí to vyšlo na 41letého nováčka v realizačním týmu Prospala.