Hlavní obsah

Hejda zařídil výhru v přípravě nad Slovenskem

Česká hokejová reprezentace má za sebou úvodní přípravný zápas před mistrovstvím světa v Lotyšsku. V Ostravě Češi porazili výběr Slovenska 2:1, odveta je na programu ve čtvrtek v Žilině. Slovensko poslal do vedení Kováčik, vyrovnání v průměrném utkání zařídil Hubáček a vítěznou trefu vstřelil osm minut před koncem obránce Hejda.

Článek

Oba týmy se představily v improvizovaném složení a na kvalitě zápasu to před mizernou dvoutisícovou návštěvou bylo vidět. Od úvodních minut ale měli navrch Slováci a Hnilička v brance Česka se musel ohánět. Vylámal si na něm zuby i v přesilovce Zálešák.

Domácí měli v Ostravě možnost otevřít skóre v 9. minutě, kdy v oslabení fauloval Nedorost a Češi hráli 45 sekund dvojnásobnou přesilovku. Šanci si ale nevytvořili, jejich málo kreativní hru mohl soupeř navíc potrestat. Z trestné lavice sprintující Nedorost ale z brejku trefil jen levý beton českého gólmana.

Slováci byli v úvodní třetině lepší, českým hráčům se nedařila ani kombinace při založení útoku. V 15. minutě obránce Čech špatně rozehrál a po odrazu od brusle se do brejku dostal Miroslav Kováčik. Bývalý hráč Zlína střelou mezi betony otevřel skóre.

Hubáček se poprvé v reprezentaci trefil

Před polovinou utkání ale dostali čeští reprezentanti další možnost přesilovky a tentokrát přestupek soupeře potrestali. Kudrna našel zpětnou přihrávkou Petra Hubáčka, který nedal Križanovi šanci a svým premiérovým reprezentačním gólem vyrovnal. Domácí přidali na aktivitě a měli více ze hry.

Z Palečka nervozita rychle spadla
"I když na mužstvu byla trochu znát nerozehranost, vítězství nás těší. Tým zahrál zodpovědně i s velkou vůlí a povedly se mu přesilovky, které zdobilo důrazné zakončení. Výraznou oporou byl Hnilička a dobře jsme zvládli také dlouhé dvojité oslabení, v němž kluci měli výborný přístup k protihráčům a nepustili je do prostoru před brankou," hodnotil asistent českého kouče Josef Paleček, jenž prožil premiéru na reprezentační střídačce: "Ze začátku jsem byl nervózní, ale rychle to ze mě spadlo a v klidu jsem dělal svou trenérskou práci."  kez, bir (Právo)

Slováci také dostali výhodu dvojnásobné přesilovky, ani oni se ale neprosadili. Dobře zvládnuté oslabení český tým povzbudilo a domácí se tlačili do ofenzívy. Tísněný Peterek neuspěl, Kutlák trefil horní tyč a Padělek po pěkném pasu Kracíka zamířil nepřesně.

Hejda zařídil výhru

V 51. minutě Slováci opakovaně faulovali a český tým dvojnásobnou přesilovku tentokrát využil. Trenér Hadamczik si vzal oddychový čas a nakreslil svým svěřencům šablonu, kterou pak zužitkoval Jan Hejda.

Zbytek duelu Češi odehráli aktivně a když už se Slováci dostali do šance, zachránil vše Hnilička. Česko tak bývalého federálního partnera porazilo 2:1 a úspěšně odstartovalo přípravnou fázi před obhajobou zlatých medailí z Vídně.

Česká republika - Slovensko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Hubáček (J. Kudrna, Richter), 52. Hejda (Burger, Peterek) - 15. Kováčik. Rozhodčí: Rantala (Fin.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. Diváci: 2110.
ČR: Hnilička - Hunkes, Hejda, Richter, Kutlák, Marušák, Blaťák, M. Čech, Philipp - Irgl, Burger, Hlaváč - J. Kudrna, Peterek, Hubáček - Hřebejk, Polanský, Rolínek - A. Padělek, Kracík, M. Hořava. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Slovensko: Križan - Milo, Štrbák, Podhradský, Vydarený, Harant, S. Hudec, Hruška, Frolo - Čiernik, Kapuš, Zálešák - Vaic, Podkonický, Nedorost - M. Hudec, Jarolín, Kováčik - Čacho, Kollár, Hujsa. Trenéři: František Hossa, Ján Jaško a Jerguš Bača.

Reklama

Související témata: