Hlavní obsah

Jandač posunul před Ruskem přípravu, chce více času a klidu na práci

Praha

Finská Karjala přinesla české hokejové reprezentaci druhé místo. Na ruský Channel One Cup jede mužstvo pod vedením trenéra Josefa Jandače obhajovat vítězství z loňska. Trenérský tým se snaží zkoušet více mladých a nových hráčů, proto došlo k jedné změně, která není na první pohled vidět, ale hráčům a týmům přinese více klidu. Doposud srazy začínaly v úterý, tento týden o den dříve. Takový směr by měl být uplatněn i pro únorovou akci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Špaček (vlevo) a Josef Jandač během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

„Chceme více prostoru na práci s hráči. Chceme v klidu seznámit nováčky, je jich poměrně dost. Je něco jiného, když spolu bude mužstvo delší dobu a budeme hráče jen s věcmi seznamovat, ale když máte v akci pět, sedm nových hráčů, tak ti se musí zabudovat do systému. Prostě více času, aby to nebyla hektika jako minule," vysvětlil Jandač změnu na pražském srazu.

Tento směr by rád hlavní kouč držel i pro Švédské a České hokejové hry. „Spíše se přikloníme k variantě, že u toho zůstaneme, abychom si v pondělí vše připravili, a pak měli aspoň čtyřiadvacet hodin mezi tréninky, aby to nebylo úterý večer a středa ráno. Tento režim budeme chtít dodržet i v únoru," plánuje trenér.

Ve čtvrtek čeká národní tým zápas s Finskem v Helsinkách, o den později se utká v Moskvě s Ruskem, a vše zakončí v neděli proti Švédsku. Náročný program s přeletem? „Tohle jsme ani neřešili, naplánovali jsme to tak, že se musíme dostat po zápase z Finska do Ruska. Jednodušší asi bude přesun v nočních hodinách na hotel v Rusku, vyhneme se zácpám. V pátek ráno nepůjdeme na led, protože přiletíme ve tři, ráno nebudu kluky honit na led, uděláme si program mimo led. Večer budeme doufám svěží na Rusy," doufá Jandač, který je spokojen s vytížeností českých gólmanů i s jejich výkony v KHL a extralize.

Na brankářském postu to není špatný, je spokojený Jandač

Už v pondělí prozradil nasazení mužů v maskách. V prvním utkání nastoupí Pavel Francouz, do druhého půjde Dominik Furch a do posledního opět Francouz. Kapitánem trenéři zvolili Vladimíra Sobotku. Jeho asistenti budou Michal Jordán a Jakub Jeřábek.

„Kluci jako Furch a Francouz patří k výborným brankářům, s nimi pracujeme a chceme jim dát prostor. Pochopitelně ve výběru je Šimon Hrubec, dále mladí kluci jako Will, Vejmelka. V hledáčku máme i další. Na brankářském postu to není vůbec špatný," uvědomuje si Jandač.

Brankáři nepatří mezi ty, kteří se trenérovi omlouvají. Před ruským turnajem mu přišlo šest pozvánek zpět, mix útočníků a obránců. „Bereme to jako realitu. Chtěli jsme dát prostor hráčům, které jsme znovu vybrali, protože na minulé akci bylo poměrně hodně nováčků a nechceme to hodnotit podle jedné akce. Chtěli jsme je vidět i v té další. Ale stalo se, kluci jsou vytěžovaní v klubech, hrají důležité pozice, mají dost zápasů. Zranění a omluvenky prostě k hokeji patří. Už jsem si na to docela zvykl. Máme v portfoliu i další hráče, třeba to bude ještě lepší volba," dodal Jandač.

V neděli se ukáže, jaká byla jeho volba.

Reklama

Související témata: