Hlavní obsah

Jsme ve velkém úpadku, možná už deset let, myslí si Špaček o českém hokeji

Praha

První emoce opadly, zklamání ale zůstalo. Konec ve čtvrtfinále hokejového mistrovství světa v Paříži má stále Jaroslav Špaček v hlavě. Byl jedním z asistentů hlavního kouče a vše viděl ze střídačky. Porážka s Ruskem 0:3 poslala výběr trenéra Josefa Jandače domů. „Podle mého názoru je český hokej momentálně ve velkém úpadku. Možná tak deset let. Od té doby, co tu byla generace, která vyhrávala tituly. Možná jsme trošku zaspali,“ řekl v rozhovoru bývalý obránce pro stránky hcskoda.cz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Asistent trenéra Jaroslav Špaček při taktické poradě na tréninku reprezentace.

Článek

Odehrál šest mistrovství světa, tři olympiády. Přivezl si tři zlaté medaile ze světových šampionátů, byl u historického triumfu na olympiádě v Naganu. Slavil také český a švédský ligový titul. V NHL odehrál 880 zápasů. Hokej ho provází celý život. Po hráčské kariéře nezmizel, byl přizván i na reprezentační střídačku. To je krátká Špačkova vizitka.

„Mistrovství bylo super, výborně zorganizované. Bohužel jsem se nedostal do Kolína, kam jsem se chtěl podívat. To mě trochu mrzelo, ale po organizační stránce opravdu skvělé," ohlíží se Špaček za světovým šampionátem, který pro Česko skončil popáté v řadě bez medaile.

„Dříve jsme vyhrávali medaile už na juniorských šampionátech. Teď máme jednou za deset let jednu a všichni se tváří, že je to v pořádku. To ale není v pořádku, tam to podle mě všechno začíná. Ta zlatá generace, co byla, odešla. Nemáme a neprodukujeme hokejisty, které potřebujeme. Bohužel. To je můj pohled," je otevřený rodák z Rokycan.

Zlato naposledy v roce 2010

Česká jména se vytrácí z mapy NHL, tam kde hrají ti nejlepší. Příkladem pro srovnání může být Světový pohár, který na podzim proběhl v zámoří. „Kanaďani vybírali třeba z pětistovky hráčů, my ze třiceti. A z toho ještě půlka je starších, je jim víc jak třicet let. My prostě momentálně hráče nemáme, a to je problém," přirovnává Špaček zemi uprostřed Evropy s kanadským kolosem.

Zlato bralo Česko na mistrovství světa naposledy v roce 2010, o dva roky později byl ještě bronz. Od té doby nula. Zlatá léta na přelomu tisíciletí žijí už jen v paměti fanoušků. Ti mladší znají tuto éru jen z vyprávění.

„Ano, máme třeba Pastrňáka, máme Voráčka, ale my k nim pak nemáme ani koho dát, aby hráli tak kvalitní hokej jako venku," připomněl bývalý obránce NHL dvě největší česká jména současnosti, která hrají v nejkvalitnější hokejové lize světa.

Podle Špačka není zájem, mladí vybírají jinde. Alternativou může být pro ně florbal, který je levnější. Svůj vliv má i zrychlená doba a všude přítomný internet, sociální sítě. To vše má každý druhý v telefonu. „Děti si nehrají venku na ulicích, hrají si s počítačem, na tabletech, není zájem," dodává smutně Špaček.

Reklama