Hlavní obsah

Takový humbuk jsem nečekal, přiznává Jágr a vysvětluje svá slova o olympiádě

Praha

Jeho úterní slova v o tom, že by v případě krachu jednání o smlouvě v NHL rád usiloval o start na olympijských hrách v Pchjongčchangu v příštím roce, vyvolala v hokejových kruzích i mezi fanoušky velký ohlas. Vždyť se mělo za to, že pětačtyřicetiletý útočník Jaromír Jágr před dvěma lety s reprezentací nadobro sekl. Nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL sám nečekal, jak moc se jeho vyjádření bude probírat a svým příznivcům poslal přes Facebook na téma Jágr a olympiáda vysvětlení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Útočník Jaromír Jágr.

Článek

„Mluvil jsem upřímně, jak jsem to cítil, tak jsem i odpověděl. Vůbec bych nevěřil, že z toho bude takový humbuk, že se o tom druhý den bude psát v novinách. Že budou novináři volat všem hokejovým odborníkům, trenérům a ptát se jich, jestli by bylo dobrý, kdyby Jágr (na olympiádě) hrál, jestli by byl přínos," sdělil Jágr Hokejové rodině, jak nazývá své fanoušky na Facebooku, ve videopříspěvku.

„Abych vysvětlil, z jakého důvodu jsem to řekl. Myslím si, že každý člověk v jakémkoliv zaměstnání potřebuje cíle a motivace. Čím větší a těžší si dá, tím odvede lepší výkony. Proto i já potřebuju jít do sezóny s motivací a cílem. Abych jenom nešel si to na zimní stadión odbruslit a zase jít domů. To už bych nebyl profesionál, ale amatér, který se vyloženě hokejem baví. A to ještě nechci," pokračoval kladenský odchovanec, který by se mohl v únoru pokusit o šestý start pod pěti kruhy v řadě, což se dosud žádnému českému hokejistovi nepovedlo.

„Většinou jsem si dával cíle, že chci být nejlepším hokejistou, jakým můžu být, dát co nejvíc gólů, hrát dobře, být prospěšný pro mužstvo. Teď mě napadlo, že největší motivace, pokud nepůjdu do NHL, bude pokusit se o návrat do reprezentace," řekl Jágr a odmítl, že by se do konečné olympijské nominace trenérovi Josefu Jandačovi tlačil.

„Nebral jsem to ale tak, že když budu dobrý, tak (v národním týmu) budu. To samozřejmě ne, bude záležet na trenérech, mé formě, jestli budu prospěšný. Prostě na různých okolnostech, které se i nedají ovlivnit. Jediné, co ovlivnit můžu, je dát si ten nejlepší cíl, jaký můžu, a jít tvrdě za ním. A dělat maximum pro to, abych ho dosáhnul," vysvětlil olympijský šampión z Nagana a dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2010.

Diskuzi o jeho možném návratu do národního týmu by tím dneškem na nějaký čas ukončil. „Nechtěl jsem, aby se to takhle rozvířilo a byl bych nejradši, aby už o tom nikdo nemluvil. Co se stane, to se stane," uzavřel Jágr.

Reklama

Související témata: