Hlavní obsah

Kdo má největší šanci jet na ZOH? Jandač hledá vůdčí typ a chce takovou roli svěřit Eratovi

Helsinky/Praha

Nedělní 49. narozeniny trenérovi české hokejové reprezentace Josefu Jandačovi v Helsinkách pořádně zhořkly. Podle vlastních slov doufal, že je oslaví vítězstvím nad Ruskem a že jej novináři nebudou pranýřovat. To se mu bohužel nesplnilo, výsledkově i výkonem bylo poslední vystoupení národního týmu na Karjale pro všechny rozčarováním.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Erat by měl patřit k lídrům reprezentace na olympijském turnaji v Pchjongčchangu.

Článek

Předposlední olympijský test mu navíc napověděl, že hledání sestavy pro únorový turnaj v korejském Pchjongčchangu bude ještě hodně složité, i když ochotu a vůli porvat se o nominaci tam od hráčů hodně cítí. Nedokáže ale zatím přesně určit, kolik hráčů ze současného výběru dostane další pozvánku.

„Jedno z hlavních kritérií pro výběr musí být dobrý pohyb, ale hráč potřebuje obstát nejen bruslařsky a být silný na puku, ale umět i přečíst hru," říká Jandač a tvrdí, že není v situaci, že by měl přetlak špičkových hráčů a snaží je skládat typologicky tak, jak by si mohli vyhovět. „Nemá cenu teď ale střílet do vzduchu nějaká jména, abych někoho nedemotivoval. Hledáme i hráče, který jako vůdčí typ bouchne do stolu. Rád bych tuto roli dal Martinu Eratovi, i proto jsme domluveni, že si pojede osahat mezistátní hokej v prosinci na Channel 1 Cup."

Vyhlídky hráčů na olympijskou nominaci podle Práva a Sport.cz
Brankáři
Dominik Furch (90 %)
Marek Mazanec (75 %)
Pavel Francouz (75 %)
Alexander Salák (25 %)
Jakub Kovář (10 %)
Patrik Bartošák (5 %)
ostatní (1%)

Kolem gólmanského tria se zdá být jasno. Furch i Francouz jsou prověřeni z posledních dvou mistrovství světa, navíc první z nich září v brance Omsku. O nominaci se na Karjale dost hlasitě přihlásil i Mazanec a nezdá se, že by další čekatele z KHL ještě pustil do hry. Na brankáře z extraligy to v Pchjongčchangu vůbec nevypadá.

Obránci
Michal Jordán (90 %)
Jakub Nakládal (85 %)
Tomáš Kundrátek (80 %)
Jan Kolář (80 %)
Ondřej Němec (60 %)
Ladislav Šmíd (55 %)
Zbyněk Michálek (55 %)
Vojtěch Mozík (40 %)
Libor Šulák (40 %)
Ondřej Vitásek (35 %)
Jakub Krejčík (35 %)
David Němeček (25 %)
Vladimír Roth (15%)
Michal Moravčík (10 %)
ostatní (10 %).

V obraně má Jandač o čem přemýšlet. Vzhledem k častým chybám na helsinském turnaji vzrostly olympijské akcie Jordána a Koláře, kteří se osvědčili dřív a pro listopadovou akci dostali volno. Z obránců, kteří se představili na Karjale, mají nejblíže na ZOH zřejmě Nakládal s Kundrátkem. U Šuláka, jenž vypadal jako jistota, je teď veliký otazník a bude se muset při prosincové generálce hodně zlepšit. Spíš se může návrat na ZOH povést Šmídovi, podobná šance se teď nabízí i Němcovi a Michálkovi.

Útočníci
Martin Erat (95 %)
Lukáš Radil (85 %)
Roman Červenka (85 %)
Jakub Klepiš (75%)
Michal Birner (70 %)
Michal Vondrka (65 %)
Jiří Sekáč (65 %)
Jan Kovář (60 %)
Tomáš Zohorna (55 %)
Robin Hanzl (55 %)
Michal Řepík (55 %)
Dominik Kubalík (50 %)
Petr Koukal (45 %)
Milan Gulaš (45 %)
Andrej Nestrašil (40 %)
Tomáš Filippi (40 %)
Roman Horák (30 %)
Robert Kousal (25 %)
Martin Nečas (20 %)
Martin Zaťovič (20 %)
Tomáš Mertl (10 %)
Jakub Lev (10 %)
ostatní (10 %).

Přiznaná role vůdce činí z Erata žhavého adepta nominace, podobně by na to měl být Červenka. Na Karjale se dobře předvedl Radil, hodně výrazně vzrostla Klepišova naděje. Na ZOH by se mohl reálně dostat i Vondrka. Hledají se především hráči, kteří ustojí souboje, jsou bruslařsky na výši a prosadí se v koncovce. Jandačova představa o složení olympijského útoku bude ještě krystalizovat, protože na Channel 1 Cup chce vzít dokonce pět formací.

Má rodící se český olympijský tým v Koreji podle vás šanci na medaili?
Ano
35,6 %
Ne
64,4 %
Celkem hlasovalo 6443 čtenářů.

Reklama

Související témata: