Hlavní obsah

Málek se vrátil do hokejové reprezentace, ale bez výstroje

LIBEREC

Téměř dva a půl roku nechali stavitelé reprezentačního týmu hokejového gólmana Romana Málka bez povšimnutí. A když se nyní Málek pozvánky dočkal, nepřijel v úplně ideální pohodě. V březnu objednaná výstroj, která splňuje nová pravidla o menších rozměrech, mu totiž stále nedorazila a plzeňský brankář si musel nechat různě upravit své staré náčiní.

Článek

Málek naposledy chytal v přípravě před mistrovstvím světa v Praze pod Slavomírem Lenerem proti Francii. Další šanci mu dal až Alois Hadamczik. Osmadvacetiletý brankář, který dlouhodobě patří k výkvětu extraligy, ale svou účast na úvodním podniku Euro Hockey Tour nevnímá jako signál k obratu. "Tenhle turnaj nic neznamená, vždyť je teprve začátek sezóny. Snad kdybych dostal pozvánku i na další...," řekl Málek novinářům v Liberci.

Kouč Hadamczik nepřímo naznačil, že se jí dočká, pokud dramaticky neztratí formu. "Roman Málek má na národní tým velkou šanci. Patří mezi čtyři gólmany, o nichž se bude uvažovat jako o reprezentantech," uvedl. Sám patří k obdivovatelům mrštného brankáře, jen s reprezentační výzvou čekal, až se gólman "usadí". "Podle mého názoru mu ublížila nestabilita, kvůli níž nemohl podávat opakovaně dobré výkony. Chvilku byl v Karlových Varech, chvilku v Plzni, předtím v Rusku," řekl Hadamczik.

Výstroj z USA nedorazila

Ani teď ovšem není gólman úplně v pohodě. Znervózňují jej problémy s novou výstrojí, za které nemůže. V březnu si z Ameriky objednal novou lapačku a vyrážečku, ale pořád nic. "Nechápu to," postěžoval si. Přitom nová sezóna začíná za necelé dva týdny a bude se přísně měřit, zda brankáři dodržují nově schválené rozměry. Muži v masce musejí mít na sobě užší betony i menší rukavice a vestu.

Málek v přípravě chytal ve své staré výbavě, jen nedávno si nechal zúžit betony. "Odvezli jsme je v Plzni k jednomu sedláři, který se týmu o podobné věci obvykle stará," uvedl. Pak přišly na řadu rukavice a vesta. Po posledním přípravném duelu v Litvínově je odevzdal plzeňským masérům, kteří si zahráli na švadleny a přešili mu je. "Lapačka je po obvodu o 14 centimetrů menší. Snad to měřením projde. Jinak nevím, v čem budu chytat," řekl Málek. Od letošního roku jsou předepsané menší rozměry i na turnajích Euro Hockey Tour.

Zkoušku nového vybavení podstoupil poprvé na seznamovacím tréninku národního týmu v neděli, vyzvedl si jej totiž teprve den před reprezentačním srazem. "Ale 8. září (začátek extraligy) už chci mít novou výstroj. Tohle není nic příjemného," uvedl brankář.

Reklama