Hlavní obsah

Nikdy jsem neřekl nic o konci, tvrdí kapitán reprezentace

Marek BurkertPrávo

Před takřka dvanácti lety Martin Erat debutoval na velké akci při olympijském turnaji v Turíně, teď s ním trenér českých hokejistů Josef Jandač počítá na ZOH v Pchjongčchangu do role lídra týmu. Šestatřicetiletý útočník Komety, který v NHL odehrál skoro 900 zápasů, ponese kapitánské céčko při generálce, kterou bude tento týden Channel 1 Cup.

Martin Erat bude hned po svém návratu do reprezentace kapitánemVideo: Sport.cz

 
Článek

Naposledy jste měl na sobě reprezentační dres na mistrovství světa v Praze před dvěma lety. Těšil jste se hodně na návrat na místo činu?

Uvidíme ve středu proti Finsku, jak to budu zvládat. Jsem rád, že můžu být zpátky, ale je to už o dost jiné než tehdy v květnu 2015. Všechno chci brát den po dni a zatím je těžké k tomu říkat něco víc.

Jste připraven i na roli kapitána?

Mám céčko i v Kometě, takže s tím žádný problém nemám. Kluci tady jsou šikovní a hrát hokej umí. Když bude něco potřeba, tak si k tomu určitě něco řeknu.

V létě jste zvažoval, zda si ještě prodloužit kariéru. Hrála ve vašem rozhodování roli i možnost objevit se na olympiádě v Pchjongčchangu?

Pro mě jsou olympijské hry obrovským lákadlem. Pro hokejisty je to asi nejvíc, co může být, a já jsem rád, že se ještě můžu porvat o velkou šanci.

Nepovažoval jste už reprezentaci přece jen za uzavřenou kapitolu?

Nikdy jsem neřekl nic o konci. Každý na to má svůj názor, ale podle mě je jedno, jestli je tomu klukovi dvaadvacet, nebo čtyřicet. Důležité je, jestli na to má. A každý hráč, který může týmu pomoct, by tu měl být.

Před letošním mistrovstvím světa jste o tom přesvědčený nebyl?

Nejel jsem, protože jsem byl unavený po vyčerpávající mistrovské sezóně. Pokud jde o turnaje během sezóny, tak si myslím, že jde o akce hlavně pro mladší hráče. Pro starší už není tak motivující hrát někde na turnaji ve Finsku nebo Švédsku, pro ně je motivující olympiáda.

Reklama