Hlavní obsah

Švédové měli jen víc štěstí, tvrdili hokejisté

LIBEREC

Čeští hokejisté sice utrpěli v sobotu sedmou porážku v řadě od Švédska, byli však úřadujícím mistrům světa a olympijským vítězům důstojným soupeřem. Dokázali dotáhnout dvoubrankovou ztrátu, ale nakonec doplatili na přílišnou nedisciplinovanost. Švédové vstřelili všechny čtyři branky sobotního utkání v Liberci při početní výhodě.

Článek
Fotogalerie

"Při stejném počtu jsme se Švédy drželi krok, ale jejich přesilovky nám zlomily vaz," tvrdil bezprostředně po zápase útočník Josef Marha. Stejný názor vyjádřil i další forvard Petr Sýkora. "Myslím, že Švédové dnes určitě lepší nebyli. Měli jen víc štěstí a dařily se jim narozdíl od nás přesilovky. To byl asi hlavní rozdíl, jinak jsme jim byli rozhodně vyrovnaným soupeřem."

Pardubický rychlík několikrát dokázal zaskočit pevnou švédskou obranu, ale nakonec z toho vytěžil jen přihrávku na vyrovnávací gól. "Vždycky mě mrzí, když neproměním své šance. Škoda, že to alespoň jednou nevyšlo," litoval Sýkora, jenž naznačil důvod zlepšené hry českého týmu ve druhé třetině. "Asi nás trochu zdravě naštvalo, když uznali gól, který byl takový sporný. Možná nám to trochu pomohlo," připomněl druhou branku Švédů, která byla uznána až po dlouhé konzultaci s videorozhodčím.

Žižka jednu branku dal, další zavinil

Smolařem zápasu byl jednoznačně obránce Tomáš Žižka. Nejprve přes něj šel první gól soupeře, kdy nepokryl před Hniličkou Manssona, a pár vteřin nato vyfasoval trest na čtyři minuty, který Švédové rovněž potrestali. "Dostat trest na čtyři minuty je v takovém zápase zkrátka neomluvitelné. Ale nechtěl jsem ho faulovat, hokejka se mi možná trochu svezla po jeho hokejce a už se to nedalo moc kontrolovat. Ale stalo se a oni to vytrestali. Nesu vinu i na tom prvním gólu, s Milanem (Hniličkou) jsme si to pak vyříkali. Musím být příště důraznější," sypal si Žižka po zápase popel na hlavu.

Řízný bek Slavie měl alespoň světlý okamžik zápasu ve 37. minutě, kdy vstřelil první branku českého týmu. "Po tom druhém inkasovaném gólu jsme si řekli, že budeme hrát víc agresivně a podařilo se nám i vyrovnat. Měli jsme i další šance, škoda že to nevyšlo. Myslím, že jsme měli na to je porazit, kdyby jsme měli trochu víc štěstí... Ale mají tu výborný tým. Bohužel v takovýhle zápasech rozhodují maličkosti a Švédi nás dnes vytrestali úctyhodně," dodal.

Švédové hrají prim

Čeští hráči se shodli, že Švédové mají v současnosti asi nejlepší hokejový tým. "Mají hodně dobrých hokejistů, kteří mohou hrát na mezinárodní scéně. Snad čtyřicet nebo padesát hráčů, které mohou libovolně měnit. Všichni jsou velcí, silní, rychlí. Dokážou si vyhovět a hrají parádně ve středním pásmu. Těžko se lze dostávat do jejich třetiny," shrnul za všechny Marha.

Reklama

Související témata: