Hlavní obsah

Málek při comebacku uspěl, zřejmě dostane další šanci

Jirka G. NovákSport.cz

V Plzni je Roman Málek stejně jako kdysi ve Slavii hrdinou a fanoušci jej milují, návrat do národního týmu mu však trval téměř dva a půl roku. V Liberci to pro něj nebyl jednoduchý zápas, Rusové přivezli do Liberce kvalitní mužstvo, což dokázali i celkovým vítězstvím v turnaji. Málek i přes porážku 3:4 předvedl dobrý výkon a jeho budoucnost v reprezentaci zůstává otevřená.

Článek

Původně se měl Málkův comeback v národním týmu uskutečnit už v sobotu proti Švédsku, ale nakonec dostal podruhé v řadě příležitost Milan Hnilička. Na Málka tak zbyl závěrečný zápas, který rozhodoval o vítězi celého turnaje. "Jsem rád, že jsem odchytal alespoň jeden zápas. S tím jsem sem taky jel. A na téhle úrovni je pak jedno, kdo proti vám stojí jako soupeř," nedělal si z toho hlavu.

Měl by Roman Málek zůstat v reprezentaci?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Jen si nebyl jistý, jak fanoušci přijmou fakt, že se postaví do branky místo Hniličky, miláčka místních Bílých Tygrů. "Měl jsem z toho trochu strach. Byl to můj třetí reprezentační turnaj a kdysi ve Zlíně byl doma Vláďa Hudáček, v Pardubicích pak Adam Svoboda. Tam jsem moc dobré přijetí neměl, takže jsem měl trošičku obavy," řekl těsně po zápase, ve kterém diváci často vyvolávali jeho jméno. "Musím říct, že se zachovali sportovně."

Ke konci už byl "zavařenej"

Klíčovým momentem nedělního zápasu byl závěr druhé třetiny, kdy ve vlastním oslabení ujel Simakov a dělovkou zvýšil vedení sborné už na 3:0. "Myslím, že jsem proti němu dobře vyjel, ani jsem nešel dolů. Ale on to trefil perfektně, prolétlo mi to kolem ramene," komentoval brankovou situaci Málek, jenž si musel zvykat i na novou výstroj. "Nijak zvlášť jsem na to nemyslel. Ten zápas byl tak rychlý, že jsem ani neměl čas moc přemýšlet, jakou mám výstroj," dodal.

Proti Rusům neustále hýřícími pohybem se Málek pořádně zapotil. "Hráli jsme hodně oslabení a Rusové to pořád točí kolem brány a za bránou, neustále před ní posílají přihrávky. Byl jsem už ke konci trochu zavařenej. Oproti přípravným zápasům s klubem to byl obrovský rozdíl, hlavně v rychlosti," přiznal gólman, jenž v reprezentaci chytal naposledy v roce 2004.

Hadamczika přesvědčil

Podle všeho to ale rozhodně nebylo naposledy, trenér Alois Hadamczik byl s jeho výkonem spokojen. "Roman Málek měl výborné zákroky a hodně nás podržel v první třetině, kdy jsme hráli hodně oslabení. Jestli dostal nějaký špatný gól, tak to už zkrátka patří k věci. Nebyl v národním týmu dva roky. Pokud bude dobře chytat v Plzni, není důvod proč s ním nepočítat i dál," řekl Hadamczik na adresu osmadvacetiletého brankáře.

Reklama