Hlavní obsah

Potvrzeno: Jandač po MS končí u reprezentace, jde do KHL

Praha

Pár týdnů toto téma žilo svým životem, teď se informace potvrdily. Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač končí po květnovém mistrovství světa v Dánsku u národního týmu. Od nové sezóny bude trénovat Metallurg Magnitogorsk v KHL a jako asistenta si vybral Jiřího Kalouse. Oba by měli podepsat smlouvu na dva roky. Český svaz ledního hokeje tak musí hledat pro reprezentaci nového kouče.

Trenér Josef Jandač končí u české hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Tomáš Král promluvil o novém složení realizačního týmu národního mužstva

„V této chvíli se věnuji výhradně mistrovství světa a veškeré úsilí směřuji k turnaji v Dánsku," uved Jandač v prohlášení.

Po světovém šampionátu bude působit jako trenér Metallurgu Magnitogorsk, účastníka Kontinentální hokejové ligy. Podle informací oficiálních klubových stránek Magnitogorsku si Jandač jako jednoho ze svých asistentů vybral Jiřího Kalouse. Ten stejnou funkci v současnosti zastává i u národního týmu, Jandačovým asistentem pak byl i v sezóně 2012/13 na střídačce pražské Lva v KHL. V Magnitogorsku posledních pět sezón působil i reprezentační útočník Jan Kovář, tomu ale letos končí smlouva.

„Působení u národního mužstva je pro mne obrovskou ctí a svoji misi na reprezentační střídačce chci pochopitelně uzavřít s co nejlepším výsledkem."

Devětačtyřicetiletý Jandač převzal národní tým v polovině roku 2016 a reprezentaci vedl mimo jiné při Světovém poháru 2016 v Torontu, při světovém šampionátu 2017 v Paříži nebo na olympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu. V současnosti připravuje reprezentaci na Carlson Hockey Games v Pardubicích, Švédské hokejové hry a především na mistrovství světa, které budou v květnu 2018 hostit Kodaň s Herningem.

Bilance Josefa Jandače coby hlavního trenéra reprezentace na velkých akcích:
Světový pohár 20166. místo
Mistrovství světa 20177. místo
Zimní olympijské hry 20184. místo

„Vím, že k přípravám přistupuje s veškerou intenzitou a nasazením," prohlásil v této souvislosti prezident ČSLH Tomáš Král. „Naše spolupráce s trenérem Jandačem i jeho realizačním týmem byla vždy výborná a plně profesionální. Přeji mu, aby se s reprezentační střídačkou rozloučil úspěchem na světovém šampionátu. Vzhledem k platnosti kontraktu jsme se na změnu připravovali s předstihem a jednání o jeho nástupci vstoupila do závěrečné fáze. Jméno zveřejníme potom, co ho schválí výkonný výbor ČSLH," dodal Král.

Mise skončila bez medaile

V Česku Jandač trénoval Liberec, České Budějovice, Pardubice a Spartu, také vedl v KHL Lva Praha. V extralize získal jako kouč bronz s Budějovicemi, Pardubicemi a Spartou, s tou byl v sezóně 2015/2016 také druhý.

S reprezentací na žádnou medaili nedosáhl. Česko získalo medaili naposledy na světovém šampionátu v roce 2012 na MS ve Finsku a Švédsku, tehdy stál na střídačce Alois Hadamczik.

"Musím se přiznat, že jako kluk jsem mnohem víc prožíval mistrovství světa, protože se konalo každý rok. Doslova jsem ho žral, vylepoval jsem si novinové články a fotky, dodneška ten sešit někde doma mám. Má první opravdová pozornost k olympiádě se upínala až k Naganu v roce 1998. Ale i tehdy jsem na hokej koukal jako fanda," řekl Jandač v rozhovoru pro Sport.cz před olympiádou. Po Dánsku už bude opět fanouškem, opustí reprezentační lavičku.

Odejde z poslední světové akce s medailí?

Kdo bude novým trenérem u reprezentace, který Jandače vystřídá? V hokejovém zákulisí se nejvíce skloňují dvě jména. Martin Straka z Plzně a Libor Zábranský z Komety Brna. Otázkou zůstává, jak vyřeší případné odchody ze střídaček svých klubů, kde jsou zároveň i majiteli.

Jakou známku byste dali odcházejícímu trenérovi za jeho působení u reprezentace?
Jednička
3,2 %
Dvojka
19,1 %
Trojka
47,9 %
Čtyřka
21,7 %
Pětka
8,1 %
Celkem hlasovalo 6190 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články