Hlavní obsah

Cestu k vítězství našli čeští dravci ze zámoří

Martin KézrSport.czPrávo

O vítězný vstup českých hokejistů do pardubických Carlson Hockey Games se důležitými přesilovkovými trefami zasloužili dravci ze zámoří Zadina s Jaškinem a 45 vteřin před koncem pak při finské power play pečetil výhru 3:1 Nestrašil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Roman Horák a Toni Rajala z Finska během utkání turnaje Carlson Hockey Games.

Článek

Výrazný podíl na českém úspěchu měl i Pavel Francouz, jenž předvedl 34 úspěšných zásahů. „S počtem zákroků se zlepšoval můj pocit v brance." líčil. „Francík zachytal v olympijské formě a dal nám šanci vyhrát, i když jsme nebyli hokejově lepší než Finové," uvedl trenér Josef Jandač na adresu svého gólmana, jenž čelil několika přečíslením.

Češi se sice ujali v početní výhodě vedení, ale gólová odpověď soupeře přišla po střele Suomely poměrně rychle. Během druhého dějství pak museli reprezentanti přečkat celkem pět oslabení, z toho 26 sekund dokonce ve třech proti pěti. „To byly pro mě asi nejpernější chvíle, ale kluci byli hodně obětaví a skvěle mi čistili prostor před brankou," ocenil Francouz.

„Těch vyloučení jsme měli vážně moc, ale gólman nás parádně podržel," těšilo i Dmitrije Jaškina, jenž se nakonec postaral o vítěznou trefu. Po Kautově střele dopravil v přesilovce puk do finské branky a v sedmém utkání v českém dresu dočkal premiérového gólu.

„Snad mi někdo schoval puk. Alespoň jsem tím gólem napravil předchozí tři svoje vyloučení. Musím si zvyknout, že se tady píská trochu přísnější hra do těla," říkal bijec ze St. Louis, jenž ocenil drajv teenagerů ve svém útoku Zadiny a Chytila. „Dávali mužstvu energii, šli do toho po hlavě, i když všichni tři jsme hledali na širším ledě lepší načasování," říkal Jaškin.

Jandač byl ke dvěma nejmladším debutantům obezřetnější. „O výkonu benjamínků bych řekl střídavě oblačno, ať už jde o pohyb i disciplínu," mínil kouč s tím, že mají spoustu talentu, který je ale potřeba dát správně do služeb týmu. „Nakonec o výsledku rozhodly speciální formace, protože jsme dali dva góly z přesilovek a ubránili četná oslabení," prohlásil Jandač.

Reklama

Související témata: