Hlavní obsah

Kouč USA Tortorella: Naším cílem je Světový pohár vyhrát

New York

Největším favoritem nadcházejícího Světového poháru jsou hokejisté Kanady, s cílem vyhrát prestižní turnaj se však do něj chtějí zapojit i hráči USA. Američané by rádi navázali na vítězství z roku 1996, kdy ve finále dvakrát porazili Kanadu.

Foto: Greg Bartram, Reuters

Kouč hokejistů USA John Tortorella.

Článek

"Budeme hrát naši hru, a pokud budeme hrát tak, jak umíme, bude pro ně těžké udržet s námi krok," uvedl útočník T.J. Oshie o Kanaďanech, se kterými se USA stejně jako s českou reprezentací utkají již v základní skupině. "V našem výběru jsou nepříjemní hráči, proti kterým v NHL nerad nastupuji. Myslím si, že jsem nikdy nehrál v mužstvu, které by v sobě mělo tolik šikovnosti a odhodlání zároveň," podotkla opora Washingtonu.

Američané chtějí uspět agresivní, fyzicky náročnou hrou. "Budeme agresivním týmem prezentujícím se rychlou hrou. Přesně takovým stylem hrají všechny týmy, které Tortorella kdy trénoval," uvedl útočník Zach Parise směrem ke kouči Johnu Tortorellovi. "Určitě nebudeme chtít neustále plnit trestnou lavici. Budeme se snažit hrát férový, ale tvrdý hokej," podotkl zkušený kouč.

Spousta lídrů v kabině

Výběr USA se bude opírat o velké osobnosti. Kapitánem mužstva byl zvolen Joe Pavelski, který stejnou úlohu zastává i v San Jose. Jeho asistenty budou Patrick Kane a Ryan Suter. "Skvělou zprávou je, že v naší kabině máme spoustu lídrů. Kromě kapitána a asistentů jsme vybrali další čtyři hráče (Davida Backese, Ryana Keslera, Ryana McDonagha a Zacha Pariseho). Těchto sedm hráčů se bude starat o chod mužstva. Náš plán je jednoduchý - vyhrát Světový pohár," netají se ambicemi osmapadesátiletý Tortorella.

Velká by měla být i ofenzivní síla Američanů. V předchozí sezoně NHL skončili tři hráči z výběru v první osmičce bodování (Kane, Pavelski a Blake Wheeler). Hned třinácti útočníkům se v uplynulém ročníku podařilo nastřílet minimálně 21 branek. "Myslím si, že máme jak hráče, kteří umějí dávat krásné branky, tak i ty, kteří dávají ošklivé. A spousta z nich dokáže oboje," řekl Oshie.

Nejvíce pozornosti bude upřeno na Kanea, který jako první americký hráč v historii NHL dokázal ovládnout kanadské bodování soutěže. "Nechám ho hrát jeho hru. Chci po něm co nejvíce kreativity a volnosti. Na tak krátkém turnaji ho nebudu využívat na defenzivní úkoly," řekl Tortorella.

V přípravných zápasech se USA dvakrát utkaly s Kanadou, kterou nejprve porazily 4:2, ale v odvetě prohrály 2:5. Před začátkem SP se Američané střetnou ještě s Finskem. Do turnaje vstoupí v sobotu 17. září soubojem s týmem Evropy, následně je čekají duely s Kanadou a Českou republikou.

Reklama

Související témata: